Samarbetet Sveriges Lokalnyheter, med Hall Media, Mittmedia, Sörmlands Media, VK Media och nu Norran, har pågått sedan december 2017. Tillsammans erbjuder de fem medieföretagen sina läsare 40 sajter och appar, med ett bevakningsområde som täcker en stor del av Sveriges yta, från Skellefteå i norr till Markaryd i söder. Genom samarbetet får alla aktörers kunder tillgång till allt Premium-innehåll på sajterna som ingår i nätverket, genom ett och samma inlogg.

– Det som började som en lös idé för ett halvår sedan är nu på väg att utvecklas till en riktigt bra och stor tjänst för våra och de andra mediehusens läsare. Ju fler mediehus som ansluter sig till nätverket, desto bättre för Hall Medias prenumeranter. Det kommer att bli ännu mer journalistik för pengarna framöver, säger Herman Nikolic.

Sedan samarbetet startade i december har 10 000 konton skapats på nätverkets sajt sverigeslokalnyheter.se.

– Det är en häftig utveckling vi befinner oss i - många människor är väldigt rörliga i dag och har naturligt ett nyhetsintresse som sträcker sig längre än våra titlars geografiska bevakningsområden. Det här nätverket har kallats "journalistikens Spotify" och det är en ganska rolig liknelse som faktiskt säger en del om hur mycket intressant journalistik man som prenumerant nu kan ta del av via samarbetet. säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

– Min mamma som bor i Nyköping och prenumererar på Södermanlands Nyheter blev rätt förtjust när hon förstod att hon också kunde läsa Sundsvalls Tidning och Jönköpings-Posten, som hon också är intresserad av, genom samma inlogg.

Premium-inlogget ger dig tillgång till all journalistik i appen Min VN och på sajten VN.se och ingår i din ordinarie tidningsprenumeration. Det är även möjligt att teckna ett renodlat digitalt abonnemang. Oavsett prenumerationsform kommer du också åt nyheterna från mediehusen i nätverket Sveriges Lokalnyheter.

– Vi ser en tydlig signal från läsarna, de är beredda att betala för kvalitativ och faktagranskad lokaljournalistik. Det förpliktigar och vi tar vårt uppdrag från läsarna på största allvar. Att vi kan ta betalt för det jobb vi utför är en förutsättning för att vi på lång sikt ska kunna utvecklas i nya kanaler och samtidigt säkra lokal rapportering med till exempel granskningar och gräv, säger Herman Nikolic.

Fotnot. Du som inte är abonnent kan registrera dig direkt på sajten genom att klicka på en Premium-märkt artikel. Tidningsprenumeranter kan kontakta kundcenter på telefonnummer 036-30 40 40 för att få hjälp att komma igång.