Enligt uppgifter som kommit Smålänningen till del pågår förhandlingar mellan förre it-chefen och kommunchef och personalchef om prislappen för att han ska lämna sin tjänst på kommunens it-avdelning. En avdelning där han tidigare var chef men nu har ett utredningsuppdrag.

Orsaken till att kommunen vill skilja förre it-chefen från sitt uppdrag och är villig att betala för detta är inte känt och kommunchef Jonas Jönsson vill inte kommentera saken. Men han bekräftar alltså att det pågår samtal för att komma fram till en, för båda parter, acceptabel lösning.

Han anställdes 2015 som it-chef i Ljungby kommun.

I samband med anställningsintervjun berättade han om en pågående tvist med sin före detta arbetsgivare, Kalmar landsting. Vid en intern kontroll hade det uppkommit misstankar om att han hade gjort tveksamma affärsuppgörelser med närståendes företag och attesterat egna fakturor. Han avskedades med omedelbar verkan och polisanmäldes.

Dåvarande kommunchefen Roland Eiman sa för ett år sedan till Smålänningen att han uppskattade den före detta chefens ärlighet och att han hade fortsatt förtroende för sin it-chef.

I våras förlorade den förre it-chefen tvistemålet mot sin före detta arbetsgivare och dömdes att betala skadestånd och rättegångskostnader, drygt tre miljoner kronor.

Efter sommaren i år lämnade han sin tjänst som it-chef för att arbeta som verksamhetsutvecklare inom kommunens it-verksamheter.

I samband med domen väcktes åtal i samma ärende och kammaråklagaren vill få honom dömd för grov trolöshet mot huvudman. Ett brott som kan ge upp till sex år i fängelse.

Om det är detta åtal och dess eventuella följder som gör att Ljungby kommun nu vill köpa ut förre it-chefen, vill kommunchef Jonas Jönsson inte svara på. Inte heller om det är andra omständigheter som gör att man vill att han och kommunen går skilda vägar.

– Vi väljer att inte gå ut med något kring detta just nu, säger Jonas Jönsson.