Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren Kristina Lugn är död

Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn är död. Hon blev 71 år gammal.

Kristina Lugn hittades död i sitt hem på lördagen. Författaren och dramatikern var ledamot i Svenska Akademien sedan 2006.

Familjen har informerat Expressen, men ber enligt tidningen om att få bli lämnad i fred.

Kristina Lugn föddes 14 november 1948 i Tierp och växte bland annat upp i Skövde där hennes far, Robert Lugn var officer vid pansarregementet Skaraborgs regemente

Hon har gett ut åtta diktsamlingar sedan debuten 1972..

Bekantskap önskas med äldre bildad herre (1983) blev Kristina Lugns genombrott. ”Med utgångspunkt i den ångest och längtan som ryms i en kontaktannons blottar hon samtidens isande alienation med osedvanligt gott humör. Självironisk humor och skärande smärta förenas på ett mer drastiskt sätt än någonsin tidigare”, skriver Jan Arnald i presentationen på Svenska Akademiens hemsida.

Senare började hon också skriva dramatik. I programmet Oförutsett, som sändes våren 1987 i SVT, var hon programledare med Jörn Donner, och Bert Karlsson.

Efter skådespelaren Allan Edwalls död 1997 övertog hon Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, där flera av hennes egna pjäser har satts upp. Hon var konstnärlig ledare för teatern fram till 2011.

Kristina Lugn har bland annat fått Selma Lagerlöfs litteraturpris 1999 och Bellmanpriset 2003.

Hon invaldes i Svenska Akademien 5 oktober 2006 och inträdde där 20 december 2006. Hon efterträdde författaren och professorn Lars Gyllensten på stol nr 14.

Hon är mor till dramatikern Martina Montelius.