Stina Gustavsson, före detta riksdagsledamot, från Ryssby har avlidit efter en kort tids sjukdom den 25 februari.

Stina Gustavsson föddes i Härlöv och växte upp i Slätthög. Med sitt giftermål med John Gustavsson flyttade hon till Ryssby 1964.

Här arbetade hon som hushållslärarinna vid Lanthushållsskolan i Ryssby och var också hemkonsulent för Kronobergs län Hushållssällskap med mera.

Hennes politiska intresse och engagemang i Centerpartiet tog henne först till Ryssby kommunfullmäktige och flera nämnder. Efter kommunsammanslagningen med Ljungby kommun var hon ledamot i dess kulturnämnd och kommunstyrelse.

Via uppdrag i landstinget fick hon senare det stora uppdraget som riksdagsledamot.

Tidigt i politiken mötte hon Eskil Erlandsson. Han tror att det var 40 år sedan.

Hemma i hennes kök blev man sittande många gånger. Där har jag druckit många koppar kaffe och ätit många bullar.

Hon blev snabbt en viktig person för honom i politiken. Under en period var de båda ledamöter i Ljungbys kommunfullmäktige.

Hon är en förebild. Jag minns hennes otroliga entusiasm och att hon aldrig gav sig förrän hon nått målen. Hon engagerade sig också i snart sagt alla organisationer som fanns på hemorten.

Eskil Erlandsson avslöjar att Stina Gustavsson var en person som han ringde ofta när han själv kom in i riksdagen och gjorde en egen politisk karriär.

Hon var ett bollplank för mig. Jag använde hennes som öga och öra för att höra vad som hade hänt i Kronoberg och vad som stod i tidningar och nyheter lokalt. Det var ju innan internet fanns.

En av hennes hjärtefrågor var hembygdsfrågor men hon brann även för kultur.

Hon satt i många år i landstinget där den stora frågan var Ljungby lasarett. Jag vågar nästan påstå att utan henne hade aldrig Ryssby fått ett eget gymnasium.

Eskil Erlandsson fortsatte att behålla kontakten med Stina Gustavsson. Han minns också att hon hade ett stort hjärta för andra och var ofta den som ringde först för att stödja och hjälpa någon som behövde det.

Hon hade alltid en omtanke om andra människor, säger han.

Stina Gustavsson satt i riksdagen för Centern under åren 1982-1985 samt 1986-1994. Hon var bland annat den första som lade en motion om att göra Växjö högskola till universitet, och hon bidrog till att regeringen senare förlade Centrum för utbildning och skoglig forskning till Kronoberg.

Hon fick flera utredningsuppdrag under sin riksdagsperiod som till exempel i konsumentpolitiska utredningar, kulturutredningen, närradioutredningen och lotteriutredningen. Efter uppdraget i riksdagen var hon förbundsordförande för Sveriges hembygdsförbund under åren 1993-1998.

Hon har även haft många andra uppdrag som exempelvis ledamot i Ljungby kommunstyrelse, LRF:s länsförbundsstyrelse och Sankt Sigfrids folkhögskola.