Kunden, bosatt i Hinneryd, fick i telefon höra att en överföring gjorts på 19 000 kronor från hans konto till en adress i Paris. Om inte detta stämde så skulle han spärra kontot, men då behövde Swedbanks "säkerhetsansvarige" Hinnerydsbons kod.

Hinnerydsbon blev dock misstänksam men fick namn och telefonnummer av den person som hade ringt upp honom. För att kolla upp saken så kontaktade han sin bank, Markaryds Sparbank.

På Markaryds Sparbank blev svaret att det inte hade gjorts något uttag från kontot det handlade om. Det rörde sig därför sannlikt om ett blufförsök och någon kod fick bluffmakaren aldrig ut av Hinnerydsbon.

Ola Andersson, vd på Markaryds Sparbank, bekräftar uppgifterna men kan inte gå närmare in på dem då banksekretess råder.

- Det stämmer att en av våra kunder har utsatts för det här, säger han.

Ola Andersson kommer med en uppmaning:

– Lämna aldrig, aldrig ifrån dig någon kod.

Blir bankkunder uppringda av någon som vill ha ut till exempel en kod, så är det inte Markaryds Sparbank eller Swedbank, som ringer.

– Så jobbar inte vi, säger Ola Andersson.

Dock råder Ola Andersson alla som blir uppringda på det här sättet att omgående göra en polisanmälan, vilket nu Hinnerydsbon har gjort. Banken tar också, säger han, tacksamt emot information om alla fall där kunder i Markaryds Sparbank utsätts för bedrägerier eller försök till bedrägerier.

Hur vanligt det är att bankkunder blir uppringda i bedrägligt syfte, det vet inte Andersson säkert. Då och då hör han dock talas om det genom uppgifter i media.

Fristående Markaryds Sparbank, med egen styrelse, är genom att den är en sparbank, delägare i Swedbank och det finns därför "många kontakter" bankerna emellan.