Det var många glada leenden hos den skara ungdomar, föräldrar, politiker, kommunföreträdare och entreprenörer som samlats på Ljungsjövägen 5 i Ljungby på måndagseftermiddagen, då de allra första spadtagen för ett helt nytt gruppboende skulle tas.

– Det här känns som en väldigt speciell dag! Vi har haft en lång handläggningstid och varit frustrerade bitvis, men nu är vi framme, sa Bo Ederström (M), ordförande i socialnämnden, som hoppas att boendet ska komma till stor nytta och glädje.

Initiativet till trygghetsboendet kom från föräldrarna till de framtida invånarna; sex ungdomar mellan 22 och 27 år, varav fem var på plats på måndagen.

Familjerna har alla känt varandra sedan barnen var små, och följts åt under uppväxten.

Tankarna på ett trygghetsboende där alla sex ungdomarna kunde bo tillsammans kom redan för fyra, fem år sedan, då ett liknande boende stod klart på Högalid.

– Det boendet har vi haft som förebild, berättar ett av föräldraparen; Annika och Jörgen Falk, som tycker det är skönt att projektet nu är i hamn.

– Det har varit mycket turer fram och tillbaka. Nu blir det av, och det är vi glada för, främst för vår son Dans skull, säger de.

Gruppboendet kommer att innehålla sex tvårumslägenheter, som alla får en altan, men även gemensamhetsutrymmen och personalutrymmen.

Ägare till gruppboendet kommer Ljungby kommun att vara. Själva driftsformen är ännu inte klar, utan ska upphandlas framöver av socialförvaltningen. Möjligen kommer boendet att drivas på entreprenad.

Totalentreprenör för byggnationen är Ljungby Byggteknik, med Roland Classon i spetsen, och planen är att gruppboendet ska stå färdigt i maj nästa år.

– Då får det bli en rejäl inflyttningsfest, tycker Elina Salomonsson, som är projektledare från kommunens sida.