Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta satsningar på äldre i höstbudgeten

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det är viktigt att vi tar hand om den växande gruppen äldre i vårt land. Alltför många pensionärer kämpar för att få ihop ekonomin. Det är därför vi i budget efter budget valt att stärka pensionärernas ekonomi. De har byggt Sverige och de ska ha en trygg och säker ålderdom.

I budgeten för 2020 föreslår vi: höjt grundskydd, sänkt skatt och flera insatser för stärkt äldreomsorg bland annat mer pengar till idrott för äldre och aktiviteter för att bryta ensamheten.

Vi vill också förbättra grundskyddet för de pensionärer som har det sämst ställt. Det ger mer pengar i plånboken för 675 000 pensionärer. Vi höjer grundnivån i garantipensionen med 200 kronor per månad. Den föreslagna höjningen gör att personer kan ha högre inkomst jämfört med tidigare och fortfarande få garantipension.

Vi föreslår dessutom sänkt skatt för personer över 65 år som har inkomster över cirka 17 000 kronor per månad. För lägre inkomster är den orättvisa pensionärsskatten borta sedan 2018. Det nya förslaget berör en miljon pensionärer och träder i kraft redan 1 januari 2020 om det vill sig väl. I och med det har vi slutit den klyfta som fram till 2018 fanns mellan skatt på arbete och pension. Tyvärr har det sjätte jobbskatteavdraget som införts, efter en budgetreservation från Moderaterna och Kristdemokraterna, gjort att det fortfarande finns en skillnad i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs till 7 000 kronor för den som är ogift och till 3 500 kronor per månad för den som är gift.

När det gäller just bostadstillägget är det stora problemet att nära 130 000 pensionärer, som har rätt till tillägget, inte söker det. Det betyder att många går miste om cirka 1 300 kronor i månaden. Framförallt kanske de inte känner till att de är berättigade, eller också har de inte förmåga att få ihop en ansökan, vilket är oacceptabelt. Pensionsmyndigheten bör genomföra en informationskampanj kring detta.

Regeringen satsar också 950 miljoner på andra insatser för äldre. Pengarna går till kommunerna, vilka har ett brett mandat att genomföra insatser för bättre vård och omsorg. Det handlar främst om personer med demens, riktade insatser mot ensamhet bland äldre, främja idrott för äldre, investeringar i nya äldreboenden och digitalisering inom äldreomsorgen.

Det är våra pensionärer som har byggt landet. De måste få en trygg ålderdom. Det är så vi bygger ett starkt samhälle.

Monica Haider (S), riksdagsledamot

ClasGöran Carlsson (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel