Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrikt seriespel för Ljungby FIK

I helgen spelade Ljungby Friidrottsklubb seriespel på både herr- och damsidan hemma på Sunnerbovallen, och skördade fina framgångar.

Friidrottens seriespel spelas i 4 stycken divisioner, Division 3, 2, 1 och den högsta serien som heter LagSM.

Seriespelets gren antal i de högre divisionerna kräver en mycket stor bredd bland de aktiva i en klubb och ett stort underlag bland seniorer/juniorer och äldre ungdomar, vilket gör att mindre klubbar har svårt eller näst intill omöjliga förutsättningar att tävla på nivån.

Ljungby FIK har i flera år har haft sitt damlag i division 2, vilket är väldigt glädjande och ett gott betyg till tjejerna i klubben. För andra gången i klubbens historia anmälde klubben i år även ett herrlag, som därmed fick starta i division 3.

Avancemang

Efter helgens första match placerade sig damerna på en fjärde plats av sex lag och herrarna på en femte plats av sju lag.

Under lördagen spelades match nummer två och seriespelet för nästa år skulle avgöras. Klubben har hållit igång ordinarie träning hela sommaren i den äldsta gruppen och matchen spelades tillräckligt tidigt för att klubbens äldre studerande aktiva skulle kunna delta.

I herrlaget saknades under lördagen SM-resenären och duktiga junioren Villiam Olsson, Johan Kenneryd, som dubblar sitt friidrottande med en fotbollssatsning, och Vincent Persic som har varit sjuk. Istället fanns Jesper Ullbing med i denna match och vann första grensegern i 100 meter på tiden 11,82s i -1,9. Jesper sprang även 400 meter där han kom trea.

Den andra grensegern fixade Jacob Thelander med ett hopp på 6,30 meter i längd. Mångsidige Jacob sprang även till sig en andraplats i 400 meter häck, som är en ny gren för honom.

En andraplats tog även Gustav Alm med den 7,26kg tunga släggan och Bahta Tadese som sprang 3000 meter hinder på fina 11,07 minuter.

Jesper, Jacob, Gustav och Johannes Larsson sprang 4x100 meter straffet och efter ganska struliga växlingar knep dom andraplatsen, endast fem tusendelar bakom Åhus på samma tid 48,60. Trots strulet var de snabba killarna endast 16 hundradelar från klubbrekord!

Ljungbys herrlag spelade en utmärkt andra match och förutom att man vann den matchen, visade slutrapporteringen det mycket överraskade resultatet att killarna även vunnit hela serien med två poängs marginal. Detta innebär att killarna i nästa år flyttas upp till division 2.

Tre grensegrar

På damsidan saknades klubbens mångsidiga athlet Alma Kilpeläinen på startlinjen på grund utav känningar i baksidan. Alma fanns dock på plats som funktionär och påhejare till sitt lag.

Tjejerna tog tre stycken grensegrar och två av dem fixade lagets unga och mångsidiga Ebba Cronholm. Ebba hoppade höjd och var ensam felfri över 1,50m och det räckte till seger över de betydligt äldre tjejerna hon mötte. Ebba sprang även utmärkt på 1500 meter och förutom en segermarginal på över åtta sekunder slog hon det 15 år gamla klubbrekordet på mycket fina 4:55.54 minuter.

Den tredje grensegern tog Gabriella Jansson i sin specialgren spjut, även hon med god segermarginal på fyra meter med ett bra kast över 35 meter med det 600 gram tunga spjutet.

Damerna tog även fyra stycken andraplatserna genom Sara Rosén Andersson i sin specialgren slägga med ett kast med 46,39m, Ella Blom i 5000 meter, Alva Sundström i kula samt i stafett. I stafetten (100mx200mx300mx400m) sprang tjejerna suveränt bra och Elice Gunnarsson (100m), Alva Sundström (200m), Ebba Cronholm (8300m) och Amanda Stenbäck (400m) passerade mållinjen som goda tvåor, endast 19 hundradelar från nytt klubbrekord på tiden 2:30,21.

Amanda, klubbens vältränade blivande polis och duktiga OCR-specialist, satte nytt personligt rekord i längd på 5,12 meter och tog med det en tredjeplats. Amanda sprang även 400 meter individuellt och även där knep hon tredjeplatsen.

Elina Kilpeläinen kastade diskus och med en bra serie och med det längsta kastet på 27,97 meter tog hon också en klar tredjeplats.

Ytterligare en tredjeplats fixade Aléa Gunnarsson i tresteget genom att hoppa 9.71 meter.

Damlaget spelade även de en mycket bra andra match och blev tvåa i matchen. Efter sammanräkningen av de två matcherna blev damerna trea i den totala sammanställningen.

Mia Jansson