Hannes Holms långfilm med bland andra Lassgård och Bahar Pars tävlar i klassen bästa icke-engelskspråkiga film mot fyra andra filmer. Dessutom nomineras filmens maskörer Love Larson och Eva von Bahr.

Rolf Lassgård skriker rätt ut när han får veta att "En man som heter Ove" har blivit nominerad.

– Filmen har ju alltid varit en katt bland hermelinerna och ibland kan det vara bra att vara en katt bland hermelinerna, säger han till TT.

Det är inte första gången som Lassgård har funnits med i Oscarssammanhang. Även filmerna "Efter bröllopet" av Susanne Bier och "Under solen" av Colin Nutley där han var med har nominerats till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

– Ända sedan i december när "shortlisten" kom har jag tänkt att det kanske blir tredje gången gillt.

Senast ett svenskt Oscarsbidrag nominerades var på 2004 års gala då Kay Pollaks "Så som i himmelen" fanns representerad. Det är 33 år sedan Sverige senast vann klassen, då med "Fanny & Alexander".

Sammanlagt delade Oscarsjuryn ut fyra svenska nomineringar.

"Ove" får ytterligare en nominering: Love Larson och Eva von Bahr nomineras till en Oscar i kategorin bästa make up och hår. De nominerades även förra året för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Love Larson och hans partner Eva von Bahr följde nomineringarna direkt från sin arbetsplats.

– Vi är jätteglada, det är helt galet. Sjukt att det kan hända två år i rad. Det är lite skumt, men fantastiskt, säger Larson.

– Det är också fantastiskt att filmen är nominerad. Det är omöjligt att spekulera kring vad den har för chanser, men det är säkert bättre att vi har en film som någon i Oscarsakademin har sett det här året, jämfört med "Hundraåringen". Sedan är det ju extremt tunga filmer vi ställs mot i år igen.

Förväntningarna har varit stora kring "En man som heter Oves". Filmen har varit en kommersiell succé i USA sedan den fick amerikansk premiär i våras och under hösten har både Hannes Holm och Rolf Lassgård rest runt i USA för att göra reklam för filmen och för att tala för en nominering. Samtidigt har Fredrik Backmans roman, som filmen bygger på, legat högt på New York Times bästsäljarlista i 34 veckor.

Även den svenske filmfotografen Linus Sandgren nomineras för sitt foto i kritikerrosade "La la land". Sandgren har tippats som en trolig Oscarskandidat och filmen, som har Sverigepremiär på fredag, är en av årets stora favoriter med sammanlagt 14 nomineringar, vilket är rekord i Oscarssammmanhang.

Dessutom plockar de svenska musikproducenterna Max Martin och Johan "Shellback" Schuster hem en nominering för bästa originallåt för "Can't stop the feeling" i den animerade filmen "Trolls".

Galan äger rum den 26 februari på Dolby Theatre i Los Angeles, med Jimmy Kimmel som debuterande Oscarsvärd.

(TT)