Kronobergs län

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Foto Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu har arbetsförmedlingen publicerat ”Jobbmöjligheter” med färsk information om yrken med bäst chans till jobb i Kronobergs län under 2019.

Arbetsanalytiker Valdete Hashani berättar i ett pressmeddelande att det går mycket bra för företagen i Kronobergs län och att arbetsgivarna kommer att behöva anställa fler under 2019. Men också ersätta personer som byter jobb eller som går i pension.

Hetast arbetsmarknad finns inom yrken som kräver en högskole- eller universitetsutbildning och för personer som har yrkeserfarenhet.

Dock är konkurrensen om jobben med lägre utbildningskrav fortsatt hård.

– Inom många yrken ställs det krav på att du har vissa förmågor utöver rätt utbildning. Genom att ta redan på vilka förmågor som yrket kräver, ökar du dina möjligheter att konkurrera om de lediga jobben, tipsar Valdete Hashani.

Rapporten visar ett urval på yrken och yrkesgrupper med stor brist på arbetskraft och liten konkurrens om jobb i Kronobergs län.

I ”Jobbmöjligheter” presenterar hur alla anställda i länet fördelar sig mellan olika yrkesgrupper.

Flest anställda finns inom hälso- och sjukvård samt sociala arbeten. Därefter jobbar många inom försäljning, hotell, restaurang och service samt inom tillverkning, drift och underhåll. Antalet anställda är lägst inom naturbruk.