Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekland stoppar direktflyg från Sverige

Direktflyg från Sverige till Grekland tillåts inte före den 15 juli, meddelar grekiska myndigheter. Beslutet gäller även direktflyg från Storbritannien.

Från den 15 juni välkomnades flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki.

Den 1 juli öppnar alla flygplatser för internationella flighter, förutom till/från länder som fortfarande är allvarligt drabbade av pandemin – och till dem räknas Sverige och Storbritannien.

– Hela öppnandeprocessen är dynamisk och situationen kommer att kontinuerligt att ses över, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis under ett möte med företrädare för vård, turism och civilskydd på måndagen enligt Reuters.

Väntar på besked

Researrangören Tui, med ett flyg från Arlanda till Rhodos på torsdag, ser på nyheten som "obekräftade uppgifter".

– I nuläget inväntar vi besked från grekiska myndigheter, säger presskontakten Isabella Gharehdaghi till TT på måndagskvällen.

Flygbolaget SAS har flera flyg senare i veckan till Aten och Thessaloniki från Arlanda. Vilket besked som väntar passagerarna är oklart.

– Det här var ny information för oss. Nu söker vi bekräftelse från officiella kanaler och får ta ett beslut i morgon (tisdag), säger SAS presschef John Eckhoff.

Snabb stängning

Grekland hänvisar till EU:s riktlinjer för att fastställa vilka länder som ska anses ha hög risk för spridning av coronaviruset.

Hittills har Grekland lyckats hålla nere smittspridningen till cirka 3 400 fall. Antalet döda i virussjukdomen är 191. Den tidiga och omfattande nedstängningen förklarar varför landet klarat sig såpass bra jämfört med andra europeiska stater.

Svenska utrikesdepartementet lyfte nyligen sin avrådan från att resa till tio europeiska länder, däribland Grekland, för så kallade icke nödvändiga resor. Beslutet träder i kraft på tisdagen.

Det är oklart om grekiska myndigheter ämnar vidta åtgärder för att hindra brittiska resenärer att nå Grekland via andra färdvägar, skriver tidningen The Independent.

TT