– Vi hade ett väldigt gott liv i Damaskus. Jag arbetade med handikappade, framförallt döva, och min man är läkare. Vi har tre söner Jalal, Islam och Yaman. Men så bröt kriget ut och vi förlorade huset, bilarna och fritidshuset. Bomber har förstört allt, men tack och lov skadades ingen i familjen, berättar Roqay Mohamad.

Hon bor i dag på Björkhaga med sönerna Jalal som är 17 år och Yaman som är tio år.

– Jag bestämde mig för att lämna Syrien med Yaman när missiler träffade hans skola. Vi tog oss till Turkiet och sedan över havet till Grekland. I Makedonien fängslades vi för att ha invandrat illegalt, och i tre månader satt jag i fängelse men min son.

Roqay berättar att de behandlades illa i fängelset, och att både hon och Yaman misshandlades vid flera tillfällen.

– Röda korset hjälpte oss därifrån och vi fortsatte genom Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland, Danmark och så äntligen Sverige. Fram tills vi nådde Österrike gick vi, och därefter åkte vi tåg. Det är därför min andra son inte skulle klara resan.

Efter två dagar i Malmö kom Roqay och Yaman till Björkhaga och det var i juni.  

– Ingenting. Vi hade ingenting kvar.

Jalal gjorde resan själv, efter Roqay och Yaman. Han gick och reste i en av smugglarnas båtar över medelhavet.

– Det var tuffare för honom som var ensam. Han stannade kvar i Syrien för att gå ut skolan, och det gjorde han med betyg bra nog att börja studerat till läkare. När han kom till Sverige ville han genast lämna mig för att studera på universitet, säger Roqay med ett leende.

– Jag var förvånad, jag trodde att det skulle vara bättre i Sverige, att jag och min som skulle kunna flytta till en lägenhet i närheten av servicefunktioner. Men i stället fann jag mig mitt i skogen, och jag var väldigt rädd. Du måste förstå att jag satt i fängelse, och under den tiden tänkte jag på Sverige som himmelriket.

– Vi är lyckliga men letar efter bättre möjligheter att klara oss själva. Jag vill lära mig svenska snabbt och sen börja arbeta. Jag vill att resten av familjen ska komma hit så vi kan slå oss ned och börja vårt liv här.