Sam Hallam prisas för sitt ledarskap som ledde till att Växjö i april vann sitt andra SM-guld. Växjö Lakers, som bara har spelat i SHL sedan 2011, vann guldet i stor stil efter en finalseger mot Skellefteå med 4-0 i matcher. I slutspelet vann de även semifinalserien mot Malmö med 4-0 i matcher och kvartsfinalserien mot Brynäs med 4-1 i matcher. Dessutom blev det en överlägsen serieseger. Det var länge sedan ett lag var så överlägset inom svensk ishockey.

Landshövding Ingrid Burman presenterade vinnaren i SR P4 Kronobergs direktsändning från residenset i Växjö på torsdag eftermiddag.

Entreprenören Meg Nömgård från Ljungby var en av årets fem finalister. Hon var nominerad för sitt arbete med "Sagobygden" som bland annat gjort att den blivit invald i Unescos register över organisationer som särskilt framgångsrikt bevarar det immateriella kulturarvet.

Meg Nömgård.

Foto Anna Ratsman

"Årets Kronobergare" delas ut av Sveriges Radio Kronoberg och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Priset syftar till att uppmärksamma insatser som bidragit till länets utveckling eller som riktat intresset mot Kronobergs län.

Priset har delats ut sedan 1985 och bland tidigare pristagare hittar vi mängder av välkända kronobergare som Ingvar Kamprad, Mats Wilander, Sven Ljungberg, Joe Labero, Tommy Svensson, Charlotte Nilsson (numera Perrelli), Carolina Klüft, The Ark och Eskil Erlandsson.