I Kalla Fakta i TV 4 i förra veckan framgick det att kan finnas ett 60-tal misstänkta krigsförbrytare som är i Sverige som syriska flyktingar.

I programmet intervjuades Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Eftersom det går att komma in i Sverige utan att uppge sin riktiga identitet finns det en uppenbar risk att det kommer krigsförbrytare till Sverige som förblir oupptäckta, säger Mikael Ribbenvik.

– Det är så klart oroande, dels för asylprocessens integritet, men också för asylsökande som finns här som inte ska möta sin torterare på gatan, och Sverige får inte bli en hamn för krigsförbrytare.

Jan Ekdahl är sektionschef på Migrationsverket i Växjö. I hans område ingår Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

Han tar mycket allvarligt på uppgifterna om att det skulle finnas syriska flyktingar i Ljungby kommun som har jobbat åt diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst.

– Men om de redan har uppehållstillstånd så är det här inte en fråga för Migrationsverket. Då kan vi inte göra något åt det här utan då är det en fråga för polisen. Han måste ju ringa till polisen och berätta, så får de vägleda honom till Säkerhetspolisen, förklarar Jan Ekdahl.

Lokalpolischefen i Ljungby, Anders Karlsson, håller med om det.

– Självklart ska han ringa till polisen om han upplever det så här, sedan får riksenheten vid polisen ta hand om det. Jag kan inte påminna mig om att vi har haft några sådana här fall tidigare i Ljungby, säger Anders Karlsson.

Men Jan Ekdahl på Migrationsverket fick ett liknande fall med en asylsökande på sitt bord för något år sedan.

– Jag fick ett tips om en händelse i mitt område. Det rörde en asylsökande som hade uppfört sig på ett sätt som gjorde att vi hade anledning att titta närmare på det, säger Jan Ekdahl och fortsätter:

– Jag rapporterade till vår avdelning för såna här frågor i Malmö, spoc, single person of contact. Det är så våra rutiner är för att hantera om vi får veta något. Sedan vet jag inte om de skickade det vidare till Säpo eller vad som hände med det, berättar han.