19-årige Zabihullah Ahmadi sitter i sin brors lägenhet och är uppgiven. För ungefär en månad sedan fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Bakom honom står ett skåp fullt av priser och medaljer. Zabihullah Ahmadi vann SM-guld i brottning i somras och tränar med landslaget.

När han träffade Migrationsverket för sin intervju gjorde han allt för att visa att han hade integrerats i det svenska samhället.

Han förde sin talan själv utan tolk och berättade om sitt mål om att han vill tävla för Sverige. Men det räckte inte. I stället fick han höra "du är inte här för att brottas" och en tid senare kom beskedet.

– Det är jobbigt. Jag kan inte fokusera på någonting nu, varken skolan, träna, eller livet, säger han.

Även hans bror Moshtaq tog det mycket hårt.

– Man säger inte på det sättet. Han är inte här för att brottas. Han har kommit hit för att känna sig trygg. Man lämnar inte nära och kära för skojs skull, säger han.

Båda två är födda i Afghanistan, men uppvuxna i Iran. De har i princip inga minnen från Afghanistan och ingen anknytning till någon som bor där heller.

Det lilla de känner till om Afghanistan och läget där har de fått via nyheter och andra afghaner som befinner sig i Ljungby.

– När man hör kompisar berätta om vad de har varit med om tänker man bara nej, nej, nej, säger Moshtaq.

Dessutom tillhör de folkgruppen hazarar, vilket gör det extra svårt att leva i landet.

– Vi är en utsatt folkgrupp där.

Deras mamma befinner sig i Iran – men det är inget alternativ.

– Vi kan varken bo i Iran eller Pakistan. Afghaner är som andra klassens folk, man har inga rättigheter och blir papperslös, säger han.

Moshtaq är ett år äldre, kom till Sverige tidigare och har uppehållstillstånd sedan ett par år tillbaka. Även brödernas lillebror bor i Ljungby.

Nu kan de tre bröderna komma att splittras.

– Det är jobbigt för mig med. Jag har svårt att sova, koncentrera mig på träningen och undrar om de verkligen ska skicka honom till Afghanistan, säger Moshtaq som också är framgångsrik inom idrotten, fast inom fotbollen.

Just nu hänger allt i luften. En överklagan har landat på Migrationsdomstolens bord. Det har även ett brev där både brottarklubben i Värnamo och landslaget vädjar om att Zabihullah ska få stanna.

– Vi hoppas att det ska hjälpa, säger de.

Så länge Zabihullah Ahmadi saknar svenskt pass kan han inte tävla för Sverige. Vid en uttagning till en tävling i Finland skickades i stället andrapristagaren, som förlorade mot honom i finalen om SM-guld.

Man han försöker hålla liv i träningen och pendlar tre dagar i veckan till Värnamo. Dessutom är han nominerad att bli Årets herrbrottare i sin viktklass, som är junior 97 kilo.

Ett nytt hopp tändes för en tid sedan då de kunde läsa i medier om att Migrationsverket anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats rejält de senaste två åren och att asylfallen från Afghanistan kommer att bedömas mer generöst framöver, vilket kan leda till att fler afghaner för uppehållstillstånd.

– Det gav oss lite hopp faktiskt, säger Moshtaq.