Mats Åberg är född med en CP-skada och har personlig assistent. Mats är aktiv och har trots sitt handikapp ett väldigt rikt liv. Så trillade ett brev ner i brevlådan hos Mats som nu i klartext förklarar för honom att hans timmar med personlig assistent dras ner från 113 till 78 timmar per vecka.

Mats kommer att få hjälp mellan 07.00 till klockan 18.00. Då han inte kan sitta i många timmar i sin rullstol blir det då att gå och lägga sig för Mats. Som ersättning får han en larmknapp till hemtjänsten.

– Detta är inget värdigt liv som de förpassar Mats till. Detta beslut har tagits av någon bakom ett skrivbord som inte har en aning om hur Mats verklighet ser ut, säger Eva Johnsson, distriktsordförande i Kronoberg för Kristdemokraterna, samt gruppledare för KD Region Kronoberg inom hälso- och sjukvårdsfrågor.

Mats är arg och besviken på beslutet och har överklagat det. Han menar att hemtjänst inte på långa vägar kan ersätta de personliga assistenterna som han lär känna och de lär känna honom. Nu försvinner dessutom 5,5 timmar per dag.

Blir det hemtjänst så är det många olika människor som han inte känner som kommer att turas om med att hjälpa honom vilket ger en otrygghet och dessutom tar mer tid.

I dag klarar till Mats av att med hjälp gå på toaletten. Efter detta beslut så innebär det att han ska larma vid toalettbesök. Då vet han inte hur lång tid det tar innan de kommer vilket innebär att han blir beroende av blöja.

Han skulle inte klara av att sitta vare sig i fåtöljen eller i rullstolen så lång tid då han har behov av att göra gymnastik och få sträcka på sig. Han skulle efter klockan 18 vara förpassad till sin säng.

– Jag undrar om de som tar ett sådant här beslut själva skulle vilja gå och lägga sig vid klockan 18, säger Eva. Och Mats är inte ensam, det är många som kommer att drabbas hårt av detta.

– Beslutet har kommit från regeringen och kraven gått vidare till försäkringskassan om att de ska se över assistansen hos brukarna. De har piskan på sin rygg och det är för att det har förekommit fusk inom de olika assistansbolagen. Detta är inte rätt sätt att gå för att förhindra fusk. De borde istället lägga resurser på kontroller och straff för de som fuskar.

Eva visar på beslutet och läser några av motiveringarna. Mats tycker om att baka och vill bli beviljad 1 timme och 30 minuter per vecka för det. Försäkringskassan bedömer att 45 minuter per vecka är rimlig då endast aktiv tid för bakning godtas.

Försäkringskassans bedömning att Mats inte ska ha personlig assistent efter klockan 18 gör att han nu inte kommer att medverka på några möten, aktiviteter eller andra saker som händer efter denna tid, den tiden och efter den som det mesta börjar.

– Det här är fruktansvärda beslut som resulterar i ovärdiga liv för de drabbade, beslut som tas av människor vid ett excelark utan förankring med hur verkligheten ser ut för en människa med ett funktionshinder, säger Eva.

Här är ett ttdrag ur beslutet om Mats yrkande på ytterligare fritidsaktiviteter:

”Du handlar, torghandlar, bakar, lagar säsongsbetonad mat, uträttar ärenden och du tränar dagligen. Den sammantagna bedömningen är att dina aktiviteter väl motsvarar goda levnadsvillkor och Försäkringskassans bedömning kvarstår”.

Mats har nu kopplat in en jurist som understryker Mats behov. Även hans läkare har intygat att den nedsatta tiden kommer att påverka Mats livssituation. Inte bara fysiskt utan även påverkar Mats psykiskt med oro då han känner sig otrygg i att inte ha assistans på nära avstånd.

Juristen Johan Svanström skriver i sin begäran om omprövning att ”Mats inte har förbättrats utan som Försäkringskassan redan noterar 2009 är ”beroende av hjälp i alla förekommande situationer”. genom beslutet 2016 skruvas antalet beviljade timmar tillbaka till 2006 års nivå, men Mats befinner sig inte där. Han har inte förändrats till det bättre. Beslutet att endast bevilja honom 76 timmar och 53 minuter per vecka kommer att innebära att han långa stunder under dagen lämnas ensam, stillasittande på samma plats, utan möjlighet att förflytta sig och gå på toaletten, samt utan tillsyn”.