– Visst gick jag upp i vikt men när man lägger på ett par kilo varje år så märker man kanske inte förrän det gått för långt. Allt var ju bättre än att vara en rökare, säger Jens som i dag mår bra.

Men det kunde ha gått riktigt illa då allt sprack upp efter operationen och han faktiskt kunde ha mist livet.

– Visst kunde det ha kostat mig livet men det kanske mina värden också hade kunnat göra på grund av min övervikt. Det började med att jag fick tre täta njurstensanfall och då kollades också mina värden upp och visade att jag led av socker, högt blodtryck och högt kolesterol. Självklart berodde detta på min vikt på 129 kilo, det är många extra kilo att bära runt på.

När Jens läkare föreslog gastric bypassoperationen tvekade han aldrig. Först var kravet att han själv skulle gå ner sex till åtta kilo. Det handlar inte bara om att visa sin karaktär utan också om att operationen är svår att genomföra då fettet även skymmer och gör det svårt att genomföra operationen.

Operationen genomfördes men när Jens efter den skulle upp på benen igen så var det någonting som hände.

– Jag kände hur det sprack inuti mig och sedan tuppade jag av. Jag vaknade upp på intensiven och fick berättat för mig att de ihopsydda delarna hade delat på sig och jag varit nära att bli förgiftad.

Det blev genast en ny operation och Jens kunde börja sitt nya liv med att se kilona rasa.

– De hade kortat tarmen 1,5 meter och skärmat av en stor bit av magsäcken. Nu kunde jag inte äta större portioner än två deciliter.

Kilona rasade och Jens alla värden förbättrades sakta. Dess värre hade Jens sedan länge ont av förslitningsskador och tog värktabletter för värken. Han upptäckte att han orkade mindre och mindre och kände sig helt utmattad efter minsta lilla. En dag brast allt och han fick åka in till lasarettet akut med blödande magsår. Han hade tagit Ipren som är frätande och som orsakat såren. Även detta höll på att kosta Jens livet. En annan komplikation som tillkom var det nät sprack som skulle hålla in den putmage som Jens hade fått efter operationen.

– Men i dag mår jag bra och de 129 kilo som jag bar på är numera 90 kilo. Jag orkar mycket mer och är betydligt rörligare. Jag fick en operation där överflödigt skinn opererades bort men visst har jag ärr. Men jag ska ju inte gå på någon catwalk så det spelar mindre roll. Hade jag inte gjort operationen så kanske jag inte hade levt alls i dag.

Många får problem med vad de kan respektive inte kan äta efter en gastric bypass-operation men det är ingenting som har drabbat Jens.

– Jag kan äta nästan allt utom vitt bröd. Däremot så är jag noga med att även se till att få i mig kalcium och B12 för att undvika brist på det.

På frågan om hur omgivningen har reagerat på Jens viktnedgång så har inte Jens märkt av något speciellt.

– Jo, det har hänt att folk inte har känt igen mig, men det kan ju till och med vara bra ibland, skrattar Jens som trots allt han gått igenom inte skulle tveka för operationen om han fick spola tillbaka.