Ikea Retail Services AB i Älmhult är det enda företaget i Småland som är med på 100-listan över de arbetsgivare som betalar bäst lön i Sverige.

Snittlönen för de 143 anställda i Älmhult där ligger på 1 026 000 kronor per år. Därmed är Älmhult bland de sju kommuner som har tagit sig över miljonstrecket sett till den bäst betalande arbetsgivaren.

PostNord Strålfors AB med 386 anställda i Ljungby betalar 460 000 kronor i snittlön per år.

På Konecranes Lifttrucks AB med 197 anställda i Markaryd är snittlönen 406 000 kronor om året.

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som har tagit fram de här uppgifterna från de bokslut som företagen lämnat till Bolagsverket.

Man har gått igenom lönekostnaderna för alla aktiebolag med minst 50 anställda.

Summan har delats med antalet anställda, och så har man fått en snittlön utan sociala avgifter. Alla snittlöner är inklusive skatt, exklusive sociala avgifter och löner till VD och styrelse ingår inte.

Det är fler företag än någonsin som betalar ut miljonlöner på topplistan.

Men det gäller inte alla kommuner. Årets kommunranking visar att det är stora löneskillnader mellan storstad, mindre orter och landsbygd.

– Det kan definitivt vara värt att ta en titt på listan om man har möjlighet att röra på sig när man är på jakt efter ett välbetalt arbete. Skillnaderna är stora mellan kommunerna i landet. För ett likvärdigt arbete kan det skilja flera hundra tusen, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Listan över de 100 företagen som betalar högst snittlön i Sverige domineras av företag i storstäderna, särskilt i Stockholm.

Högsta snittlönen betalar riskkapitalbolaget EQT Partners i Stockholm, med 2 670 000 kronor per år.

Man kan jämföra det med den bäst betalande arbetsgivare i Nynäshamn, Storbutiken i Nynäshamn AB, där får de anställa en snittlön på 215 000 kronor.