LÄS MER: Polisen: Var "mentalt redo" för kökaos under påsken

Många svenskar är ute i trafiken under påskhelgen, framförallt på skärtorsdagen och annandag påsk. Faktum är att den kommande helgen är en av årets mest intensiva i trafiken, vilket resulterar i långa köer, längre restider och en högre olycksrisk.

Under påsken i Sverige förra året omkom åtta personer och över 200 skadades, berättar Joanna Ljunggren, kommunikatör vid Trafikverket. En vanlig orsak till olyckorna är folk som kör fortare än tillåtet och farliga omkörningar.

– Hälften av trafikanterna kör fortare än tillåten hastighet, trots att man inte vinner så mycket tid på det. Kör man 80 kilometer i timmen i stället för 90 så förlorar man max 50 sekunder per mil, säger Joanna Ljunggren till TT.

Får ner hastigheterna

Hon berättar även att åtgärder kommer att sättas in på vissa utsatta sträckor. Bland annat får E4:an mellan Gävle och Tönnebro omkörningsförbud i norrgående riktning på skärtorsdagen, och på annandag påsk får sträckan omkörningsförbud i södergående.

I Jönköping arrangeras motormässan på Elmia, vilket påverkar trafiken i staden och på E4:an.

Tommy Thorngren, polisens presskommunikatör inom Region Öst, har tidigare berättat att E4-hastigheten förbi motormässan under helgen kommer sänkas från 90 till 70.

– Det gäller även riksväg 31 och 40 där de ansluter till E4:an. Det handlar om att minska risken för kökrockar. Man kommer snabbt in i köslutet och då är risken stor att det smäller till, säger Thorngren.

Relaterat till artikeln