Relaterat till artikeln

– Vi är enormt nöjda med resultatet lokalt här i Ljungby, säger Krister Salomonsson, SD.

Men trots en mycket stark framgång i Ljungbyvalet för SD och en tillbakagång för S så är det Socialdemokraterna som är det största partiet. SD ökade från 14 till 22,4 procent av rösterna i Ljungby medan Socialdemokraterna minskade från 27,1 procent till 24,2. Endast 189 röster skilde de båda båda partierna åt, och förändringar kan ju ske när även det återstående uppsamlingsdistriktet räknats och eventuella förändringar gjorts vid den slutliga sammanräkningen.

– Vi flåsar definitivt socialdemokraterna i nacken och är i flera områden är vi mycket större än S, säger Krister Salomonsson.

Ett sådant distrikt är Hamneda-Kånna-Södra Ljunga där SD fick 31,6 procent av rösterna medan Socialdemokraterna bara fick 14,2 procent.

– Vi är nog rätt duktiga på att kampanja överlag och att vi haft toppolitiker på besök inför både detta och förra valet betyder mycket! Hårt idéellt arbete brukar löna sig och återspeglas i siffrorna. Vi gjorde även ett stort utskick till samtliga hushåll i Sverige för att sprida sakpolitik, kommenterar Krister Salomonsson.

Moderaterna och Kristdemokraterna gick klart framåt i Ljungby kommun; M ökade med 3,7 procentenheter till 15,4 procent och Kristdemokraterna med 2,3 procentenheter till 12,2 procent. Centerpartiet fick en mindre minskning till 10,3.

Två av tre liberaler har gått till annat parti jämfört med senaste valet. Liberalerna gjorde alltså ett mycket dåligt val i Ljungby, och minskade med 4,2 procentenheter till 1,9.

Miljöpartiet minskade med 2,9 procentenheter till 7,4 procent. Vänsterpartiet fick en nedgång i Ljungby, från 5,4 till 4,4 procent.

Feministiskt initiativ tappade stort från 3,5 procent till 0,5 procent.

Valdeltagandet i Ljungby ökade med ungefär fem procent och hamnade på 52,6 procent.