I december dömdes bedragaren till fyra års fängelse i hovrätten och totalt blev det sex års fängelse för de grova bedrägeribrott som mannen från Ljungby gjort sig skyldig till. Han lurade privatpersoner på mångmiljonbelopp. En av dessa är en före detta diplomat som intervjuas i dokumentären:

– Alltså rättsprocessen har ju mött sin överman i den här bedragaren. Det är uppenbarligen myndighetsfel. Man har inte gjort sitt jobb, man har inte stått upp för brottsoffer, säger han.

Lurade till sig 18 miljoner

Sammanlagt cirka 18 miljoner kronor lurade Ljungbybedragaren nio personer på. Men under fem års tid fick han ändå vara på fri fot, trots pågående anmälningar och skyddstillsyn för tidigare bedrägerier.

Efter tingsrättsdomen på sex års fängelse hösten 2016 så överklagade mannen och i väntan på hovrättsdomen bedrog han nya offer. Flera offer tog ut pengar på banken för att ge till mannen, som bland annat spelade cancersjuk modedesigner.

Bedrägeriutredare Andreas Jörnfeldt på Växjöpolisen är kritisk mot att mannen inte häktades.

– Ja för mig är det helt naturligt att en person som begår den här typen av grova brott ska vara frihetsberövad när man utsätter så många människor för så fruktansvärda öden här.

"Skulle inte gjort annorlunda"

Åklagaren Sandra Rohdin begärde enligt P1-dokumentären "aldrig att bedragaren skulle häktas eftersom hon ansåg att hans gamla brott låg för långt tillbaka i tiden för att hon skulle hävda att det fanns en återfallsrisk".

– Nej jag kan inte säga att jag skulle gjort annorlunda nej, svarar hon på frågan om det var rätt bedömning.

Hon menar vidare att hon inte skulle fått bedragaren häktad av domstol, och därför bedömde att det inte var meningsfullt.

Hög risk för återfall

Samma dag som mannen dömdes till sex års fängelse september 2016 förde han alltså över pengar från ex-diplomatens konto. Kriminalvården skrev också i ett utlåtande juni 2016 att det var en hög risk för återfall, men intyget handlade enligt Rohdin inte om en konkret risk för återfall och därför var det inte relevant.

Men inget av detta räckte för häktning, menade kammaråklagaren.

– Vi kan inte låsa in folk som vi kanske tror kan begå brott, säger Sandra Rohdin i P1-dokumentären.