Anton Härder verkar knappt tro sina öron när han hör vad Bruno Edgarsson tycker om Pride, hbtq och homosexualitet.

Den socialdemokratiska politikern Anton Härder från Älmhult är kyrkvärd i Stenbrohult. Han sitter i stiftsfullmäktige och är förste vice ordförande i stiftsstyrelsen, förvaltande och verkställande organ i Växjö stift där biskopen är ordförande.

– Jag delar inte Brunos uppfattning och jag är förvånad över att han uttrycker de här åsikterna som ordförande för stiftsfullmäktige, han är ju den främste företrädaren i stiftet, påpekar Anton Härder.

– Vi tillhör båda folkrörelsepartier och jag trodde vi hade samma värdegrund. Som socialdemokrat och som engagerad i Svenska kyrkan är det självklart för mig att stå upp för alla människors lika värde och att alla ska känna sig välkomna i kyrkan.

Men den syn på Pride och homosexuella som ordföranden i Växjö stiftsfullmäktige framför blir en väldig kontrast till Svenska kyrkans deltagande i Växjö Pride och stöd till hbtq-personer.

– Det är viktigt att kyrkan finns bland de människor som upplever sig vara utsatta och diskriminerade, många inom hbtq-rörelsen gör det. Vi har ett ansvar att visa solidaritet med dem på Pridefestivalen, säger Anton Härder.

– För den moderna människan idag är det inget konstigt med hbtq, och jag är så glad att vi har präster i kyrkan som är med på Pride.

Anton Härder påpekar att kyrkomötet har varit tydligt när det gäller vigsel av homosexuella i kyrkan.

Kyrkan ordnar dessutom kurser i hbtq-frågor för personalen och företrädare i hbtq-frågor har trätt fram inom kyrkan.

– Men Växjö stift är gammelkyrkligt och konservativt. Vi är ju inte ens färdiga med debatten om kvinnliga präster trots att den pågått sedan 1950-talet.

– Vi har en livlig debatt i kyrkan. Det är olika hur man tolkar Bibeln i de här frågorna om homosexualitet och vigsel av homopar, där är inte ens teologerna överens. Men för mig är det här en icke-fråga, säger Anton Härder.