Det är stor skillnad mellan Kristdemokraternas stöd på lokal nivå i Markaryd och partiets stöd på riksnivå.

I Markaryd fick partiet nästan 45 procent av rösterna vid senaste valet. Medan man vid demoskops senaste mätning i november hade 2,5 procents stöd av väljarna på riksnivå. En historiskt låg siffra.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som var i Markaryd idag tycker att det starka stödet för partiet är en av de sakerna som muntrar upp.

– Det är alltid härligt att vara i KD-land, säger Ebba Busch Thor under kommunbesöket.

Besöket var en av stoppen under partiledarens runtur i Region Kronoberg. I Markaryd var det Nibes fabrik som fick möjlighet att visa upp sin verksamhet.

– Vi tycker det är bra att politiker kommer ut och besöker företagen, säger Gerteric Lindquist som är VD för Nibekoncernen och som ledde rundturen på företaget.

Med under dagen var också Busch Thors lokala partikamrater Malin Stadig-Lundgren som är socialnämndens ordförande och Bengt Germundsson som är kommunstyrelsens ordförande.

– Om jag ska skicka med något till riksnivå är det betydelsen av entreprenörskap, av näringslivet och av att har en lokal produktion, säger Germundsson.

Ett budskap som Busch Thor tyckte framgick tydlig.

– Jag tar med mig ett skarpt medskick om att underlätta för jobb i Sverige och att underlätta möjligheterna för företagen att växa. För det finns inte en enda politiker som har skapat ett jobb utan det är det företag som gör, säger Ebba Busch Thor.