Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela serien om Ljungbybedragaren

Den man i 30-årsåldern från Ljungby som kom att kallas "Ljungbybedragaren" dömdes till fängelse för att ha lurat till sig nära 18 miljoner kronor. Men vad hände sen? Smålänningen har i en serie artiklar kartlagt hans liv från domen fram tills i dag.

Det började med att Smålänningen fick ett brev från en nära vän till Ljungbybedragaren som ansåg att bilden som förmedlades i media och tv inte stämmer.

Vi begärde ut alla beslut och handlingar som rörde Ljungbybedragaren hos Kriminalvården och kunde på det sättet kartlägga hans tid från domen fram tills i dag.

Granskningen visade bland annat att hans liv i fängelset hade varit en allmänt turbulent tid som kantats av hot och våld, varningar och omplaceringar.

"Extrapappan"

I Kriminalvårdens handlingar framgår det även att han inte är helt avskärmad från omvärlden, men varje gång han vill ringa eller ha besök måste han ansöka om det.

En äldre man som han kallar sin "extrapappa" förekommer flertal gånger i ansökningarna och anstalterna som han flyttade runt emellan gjorde olika bedömningar ifall det är lämpligt eller inte att de träffas obevakat. På en anstalt får han avslag med tanke på hans historik – och på en annan går det bra.

Ljungbybedragaren har nyligen bytt adress inifrån fängelset och den nya adressen går till en man med samma initialer och födelseår som "extrapappan". Det var något som lokalpolisområdeschefen Anders Karlsson reagerade på.: "Det finns stor risk för att det är något skumt", sa han bland annat.

Men den äldre man som bor på adressen delar inte den bilden.

Sin egen version

Vi bestämde oss för att skicka ett brev till Ljungbybedragaren, men får inget svar. Men genom brevet till Smålänningen, som allt började med, får vi kontakt med en av hans nära vänner.

Han berättar att Ljungbybedragaren planerar sin upprättelse i fängelset, att han efter avtjänat sitt straff ska han berätta sin egen historia, om vad som hände och varför det blev som det blev.