Garveriet i Ryssby gick senare i arv till Hans far Jacob Angel som tillverkade den sista tofflan där 1984. Hans Angels själv är väl bekant med byggnaden, redskapen och historian kring garveriet. Plötsligt går vi in i en helt annan värld, långt bort från dagens digitala värld. Doften som fyller näsan luktar helt enkelt historia, det medan synen fylls med patina.

Gamla verktyg, pluggade bänkar och pallar och i allt detta, så mycket läder. Grovt tjockt läder som har garvats just där, i byggnaden med just de maskinerna och verktygen, för att sedan användas till just de ändamålen. Små skor, stora skor, kängor, trätofflor, remmar, packningar, sadlar och stövlar.

Hans Angel guidar runt och det första rummet är kalkrummet. Där avlägsnades allt hår från hudarna med hjälp av kalken. I nästa rum står en barkkvarn, som det som namnet säger maldes bark. Oftast var det granbark men även en säck med sälgbark står kvar. Det är fyra våningar historia och Hans förklarar de olika verktygens funktion, vad som gjordes med just den maskinen under den processen till just den saken.

– Min farfar var specialist på tjockt sulläder, fram till kriget fick de fatt i hudar. Det var försäljare från Tyskland som kom upp och sålde oxhudar från Sydamerika. Sullädret var det riktigt tjocka lädret som användes till sulan i skon. Garvningen upphörde samtidigt som kriget, berättar Hans.

Det medan vi passerar alla stövlar, skor och symaskiner runt om i byggnaden. Det är tveklöst en kuslig känsla som infinner sig då blicken når högen med kängor under ett fönster, den påminner om just andra världskriget.

Sist men absolut inte minst så når vi in i det finaste rummet i byggnaden. Det var där de allra viktigaste sakerna tillverkades, sadlar och don till de viktigaste djuren, hästen. Hästen var det värdefullaste någon ägde och skulle tas om hand på bästa vis och med finaste lädret i donen.

Garveriets historia är inte bara bevarad genom sakerna i byggnaden, utan även i tidningsklipp. Det är Bertil Nyberg som även han är på plats och berättar om sin unika dokumentation, då inte bara om garveriet utan om hela Ryssbybygden. Timmarna som gått åt till att leta klipp och sedan katalogisera i pärmar kan inte räknas, konstaterar Bertil. Hör och se Hans och Bertils berättelser på Smålänningens webb.