Alla EU-medborgare har uppehållsrätt i tre månader, men saknar rätt till skolgång under perioden. Kommunerna har dock möjlighet att erbjuda undervisning om de vill.

Skolchef i Sävsjö kommun Stefan Claesson:

Vi är förberedda att ta emot dessa barn på samma sätt som vi är för de papperslösa. Det finns inget lagkrav på någon uppsökande verksamhet, men kommer de till oss så tar vi hand om dem, försäkrar han.

I Sävsjö har det hittills inte varit aktuellt ännu.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten går Moderaterna ut med nya förslag för att göra "tiggeriet överflödigt". Partiets 13 medlemskommuner i Göteborgs kommunalförbund har skrivit under artikeln, som vill sätta stopp för EU-migranters rätt att gå i skolan. Moderaterna menar att de berörda hemländerna slipper undan ansvaret för sina egna medborgare, om Sverige ger barnen skolgång.

Bengt-Olov Södergren är grundskolechef i Nässjö:

Vi vill att alla barn ska gå i skolan. Här har det inte varit aktuellt ännu, men kommer de så vill jag att alla ska känna sig välkomna till skolan.

Likadant ställningstagande gör Eksjö kommun. Tord du Rietz är barn- och utbildningschef:

Det är precis likadant för alla barn som vistas i kommunen. Vi gör ingen skillnad på om de är barn till tiggare eller andra. Alla är välkomna till skolan.

Inte heller i Eksjö har det aktualiserats men barnen välkomnas till skolan.