President François Hollande beskriver attackerna i Paris som en barbarisk krigshandling. Han säger att den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) ligger bakom och att attentaten planerades och organiserades utomlands, med hjälp inifrån Frankrike.

Enligt brittiska BBC misstänks terroristerna ha tillhört en cell som återvänt från Syrien och ska alltså ha bott i Frankrike.

BBC uppger att det bland de sju döda terroristerna fanns en syrier och en egyptier.

Belgisk polis grep under lördagen tre personer i Molenbeek Saint-Jean, en stadsdel i Bryssel. Enligt landets justitieminister Koen Geens har de kopplingar till terrordåden i Paris, rapporterar AFP. De gripna ska inte vara kända av fransk polis.

Enligt belgiska tidningar kan det handla om ett "andra team" av terrorister som lyckades fly från Paris under fredagen.

Den svarta Volkswagen Polo som sågs utanför konserthallen Le Bataclan i Paris återfanns i Bryssel. Belgiens åklagarmyndighet har inlett en egen terrorutredning, rapporterar Reuters.

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

Den häktade är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och inte velat anlita försvarare.

Två män som fransk polis försöker koppla till attackerna registrerades som flyktingar hos grekiska myndigheter tidigare i år, bekräftar grekisk polis enligt AFP. Beskedet kom sedan franska myndigheter bett sin grekiska motsvarighet att kontrollera pass och fingeravtryck på en av männen och fingeravtryck på den andre.

Åtminstone ett syriskt pass låg vid en av terroristerna som sprängde sig till döds vid Stade de France. Den grekiske ministern Nikos Toskas har bekräftat att passinnehavaren registrerades som asylsökande på ön Leros den 3 oktober.

En av självmordsbombarna vid Stade de France hade biljett till matchen mellan Frankrike och Tyskland, enligt The Wall Street Journals poliskällor. Han ska ha stoppats i säkerhetskontrollen och sprängde sig då i luften. Efter några minuter detonerade en andra självmordsbomb vid en McDonaldsrestaurang nära fotbollsarenan.

Sju terrorister dödades vid attentaten. Terroristerna detonerade sina bombbälten när polisen öppnade eld mot dem, enligt Paris chefsåklagare Francois Molins.

Franska myndigheter hade koll på en av de misstänkta terroristerna som enligt uppgift var radikaliserad. Han ska ha haft ett kriminellt förflutet men aldrig suttit i fängelse.

Antalet döda är uppe i 129, konstaterade Molins vid en presskonferens på lördagskvällen. Av de drygt 350 skadade som skadades är tillståndet kritiskt för 99.

Molins berättade också att det pågår flera polisutredningar, i såväl Frankrike som andra länder. Terroristerna var indelade i tre grupper som sammanlagt slog till vid sju tillfällen i snabb följd, sade han vidare.

Undantagstillstånd råder i Frankrike och vid gränserna hålls utökade kontroller. Bevakningen har stärkts vid beskickningar och andra franska intressen utomlands. Flera andra europeiska länder har också höjt säkerheten.

President Hollande har utlyst tre dagars landssorg.

Allmänna demonstrationer kommer inte att tillåtas i Parisområdet förrän på torsdag, meddelar Paris polischef Michel Cadot.

De sju separata attackerna i Paris sent på fredagskvällen var av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade – ett konserthus, en fotbollsarena, barer och restauranger.

IS säger enligt ett officiellt uttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av att Frankrike inte kommer att ha fred så länge landet fortsätter med sin inslagna politik. Enligt uttalandet står IS bakom attentaten. (TT)