Det var vid månadsskiftet som fibernätet kopplades på och därmed sattes punkt för ett projekt som påbörjades för drygt tre år sedan. Kenneth Pettersson är en av dem som varit med från början.

– Våren 2015 tog vi upp diskussioner med Bolmsö om vi kunde göra något tillsammans med dem, men det visade sig att de var lite före oss i processen så på hösten bildade vi en förening för Tallbacken, Mjälen, Hölminge och Finnatorp.

Det som är utmärkande för detta område är att de boende har vitt skilda behov skilda behov. Här finns fastboende, vissa har dessutom företag som de driver från hemmet, här finns sommarstugeägare som tillbringar olika mycket tid i sina fritidshus. Till detta kommer sommargäster - och även de har krav.

– Ska en tysk familj på semester få med sig sina tonåringar på semester måste det nog finnas en snabb uppkoppling.

Det vill säga: Vissa vill ha allt, andra vill ha sitt abonnemang under begränsad tid.

Ganska tidigt i processen fann man inom föreningen att man inte ville stå för byggandet och ägandet själva utan ville överlåta detta till någon av marknadens aktörer.

– Vi var i kontakt med några olika för att få in anbud och till slut var det bara IP Only som tyckte vi var intressanta, så det blev med dem vi tecknade kontrakt.

Och med alla bitar på plats var det bara att sätta igång. Den egna insatsen, förutom anslutningsavgiften på knappa 7000 kronor, består i att gräva mellan tomtgräns och hus.

Kenneth Andersson är egenföretagare, jobbar från hemmet med att köpa och sälja jordbruksmaskiner. För honom är fiberanslutningen något mycket mer än att strömma film och musik.

– Kopparledningen funkar inte. Jag importerar mycket från Italien så telefon och internet är livlinan för mig. Utan fiber skulle jag inte kunnat vara kvar, säger Kenneth Andersson.

Båda två ger en eloge till entreprenörerna JTD och Lagadalens Maskin och beskriver deras arbete som mycket värdefullt för att man nu nått målet.

Kenneth Andersson uttrycker, men en passning till namnen Pettersson, tacksamhet till fiberföreningens styrelse.

– De har gjort ett stort arbete helt ideellt. Det är tur att man bor i en bygd där det bor folk som kan driva på.

Pettersson menar att det i grunden handlar om en överlevnadsfråga för landbygden där man måste lita till sina egna krafter.

– Ser man det historiskt så har det varit staten som stått för utbyggnaden av el- och telefonnätet. Men i dag är det marknadskrafterna som ska svara för it-utbyggnaden, och eftersom det är lättare med sådan i tätorterna krävs det ett lokalt engagemang för att man ska få till det på landet, säger Kenneth Pettersson.