Pridefestivalen i Växjö lockade 9 000 deltagare i förra veckan. Svenska kyrkan i Växjö var med och arrangerade evenemang på Växjö Pride och präster gick med i Pridefestivalen. Men det är inte alla i Växjö stift som är förtjusta i det.

Stiftsfullmäktige är högsta beslutande organ i stiftet. När stiftsfullmäktige i Växjö stift hade sammanträde i slutet av november förra året skulle ledamöterna lämna förslag på hur kyrkan ska utvecklas.

I ett av förslagen står det så här: "Avsluta deltagande i spektakulära Pride-spektakel. Detta engagemang har inget stöd i Bibeln som ska vara kyrkans ledstjärna".

Centerpartisten Bruno Edgarsson från Bolmsö utanför Ljungby är ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö stift och kyrkvärd i Bolmsö.

Han minns inte vem som skrev förslaget om att kyrkan inte ska delta i Pride. Men han håller med i sak, han gillar inte Pride.

– Jag är definitivt motståndare till Pride, jag tycker det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det, förklarar Bruno Edgarsson.

– Homosexualitet känns helt främmande, jag tycker det är helt fel med män som har sexuellt samliv med män och med kvinnor som har det med kvinnor. Det grundar jag på Bibeln och på mina personliga åsikter. Men jag dömer ingen som är homosexuell eller som går med i Pride, lägger han till.

Bruno Edgarsson tror att många kristna tycker som han i den här frågan.

De vill inte att homosexuella ska få vigas i kyrkan. Och de uppskattar absolut inte att Svenska kyrkan deltar i Pride med personer som är queer och trans och homo- eller bisexuella.

– Kyrkan har förlorat många medlemmar på detta, i min vänskapskrets vet jag flera som har lämnat kyrkan på grund av att homosexuella får gifta sig i kyrkan, berättar han och fortsätter:

– Jag kunde förlika mig med att homosexuella fick ingå partnerskap, men man gick över gränsen när de även får vigas i kyrkan. Nu går det inte ändra på det. Men flera präster i Ljungbytrakten skulle nog tycka att det vore jättesvårt att viga homosexuella i kyrkan.

Bruno Edgarsson hatar inte homosexuella.

– Nej, det gör jag verkligen inte och Gud älskar ju även homosexuella. Gud älskar alla och alla är välkomna i kyrkan, slår han fast.

Bruno Edgarsson frågar sig varför det är så många idag som träder fram och berättar att de är homo- och bisexuella.

– Jag vet inte varför de väljer att bli homosexuella, men jag tror att det har blivit en trend bland unga människor och sedan är det inte lätt att ta sig ur det.

– Tidsandan påverkar oss alla. I tv-serier ska de ju alltid ha med en bög och en lesbisk numera, det glorifieras att vara homosexuell, tror Bruno Edgarsson.