Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får Smålits Migrantpris på 50 000 för sin roman

 
Allt om Smålands litteraturfestival
Visa alla artiklar

Författaren Pooneh Rohi får nyinstiftade Smålits Migrantpris på 50 000 kronor för sin roman "Araben". Pristagaren är utsedd av en jury, där författarna Theodor Kallifatides och Azar Mahloujian ingick.

– Pengarna ska gå till mitt nästa skrivprojekt, säger Pooneh Rohi, när hon får besked om att hon utsetts till pristagare.

Smålits Migrantpris ska gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser.

Pristagaren har utsetts av en jury bestående av författarna Theodor Kallifatides, Hanna Hallgren och Azar Mahloujian, samt av litteraturkritiker Björn Kohlström och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

– Ett kulturliv utan medel eller viljan att uppmuntra unga författare och konstnärer är inte mycket att ha. Jag är glad för det nyinstiftade priset, glad för den första pristagaren och jag väntar mig mycket av henne, skriver jurymedlemmen Theodor Kallifatides i en kommentar.

Pooneh Rohi berättar att hon har läst Vilhelms Mobergs utvandrarserie och att hon fastnade för hans beskrivning av främlingsskapet.

– Böckerna är fantastiska, så klart. Han beskriver människor som kommer till ett nytt land och som vet att de inte kan åka hem igen. Det är en verklighet för många även idag.

Priset delas ut under Smålit i Jönköping den 9 februari, då Pooneh Rohi bland annat samtalar med Jens Liljestrand, författare till den uppmärksammade Vilhelm Moberg-biografin "Mannen i skogen".

Pooneh Rohi deltar också på Smålits författarscener i Värnamo, Nässjö och Tranås. I samband med festivalen släpps hennes nyskrivna novell "Kräftfångst" på Novellix förlag.