I Hå utanför Hamneda med närhet till skogen, åkrarna, ån, sjön, djur- och fågellivet ligger Håå kursgård.

Där jobbar Josefin Asséhn som yogalärare och i början av året startade hon en kurs i gravidyoga. En av dem som gick den är Evelina Kraft Bodi från Lagan. Hon väntade sitt andra barn och bestämde sig för att gå kursen.

– För mig var det väldigt skönt att hitta lugnet och tystnaden. Att lägga ifrån sig klocka och telefon, bara göra som Josefin säger och lära känna sin kropp, säger hon.

Ett andrum

Josefin Asséhn menar att kvinnor i dagens samhälle ofta jobbar fulltid tätt inpå födseln och att det därför kan vara bra med ett andrum för sig själv och sitt ofödda barn. Och att kursen är en möjlighet att träffa andra gravida.

Gravidyoga är speciellt anpassat för att underlätta graviditet och förbereda inför förlossning.

– En lektion börjar med fysisk yoga där man stärker bäckenbotten och jobbar med ryggen som är utsatt under graviditet. Sedan har vi andningsövningar som handlar om att lugna ner kroppen och ge energi. Efter det gör vi djupavspänning där man ligger på rygg och ger sinnet möjlighet att falla till ro. Till sist har vi en meditativ andningsteknik som även kan vara till stor hjälp under förlossningen, säger hon.

Mötte smärtan

För Evelina Kraft Bodi, som också har en tre och ett halvt-åring, blev det en längtan att varje vecka få de där timmarna för sig själv.

– Det hjälpte både under graviditeten och förlossningen. Under graviditeten fick jag tips på bra sovställningar. Förlossningen kunde jag andas mig genom på ett bra sätt, vilket också gjorde att jag behövde mindre lustgas. Det var en skön känsla att känna sig vig som höggravid, säger hon.

Även pappor fick möjlighet att vara med vid ett tillfälle.

– Då blir de inte lika passiva vid förlossningen utan kan vara med på ett annat sätt, säger Josefin Asséhn.

En del i programmet är att lära sig hantera smärta - för att förbereda sig inför förlossning. Man ställer sig i en ställning som sträcker i delar av kroppen och andas igenom den övningen.

– Man möter smärtan och accepterar den. Andningen kan sedan hjälpa när det är dags, säger Josefin.

Kursen har varit väldigt omtyckt av deltagarna, menar Josefin Asséhn, och i dag börjar en ny grupp gravida samma kurs.