Labrador retriever är Sveriges vanligaste hundras. Hela 2 282 hundar registrerades hos Svenska kennelklubben under det gångna året. Och i Snällsböke, som ligger någon kilometer utanför Hinneryd, är en ny kennel på god väg att startas upp.

Ingalill Sköld Bengtsson har med sina hundar Funny och Sessan fått två valpkullar under året och för att få fortsätta att föda upp måste hon registrera sig som en kennel.

I maj födde Funny sin andra kull med fem valpar och i augusti fick Sessan sin första kull, där det blev nio valpar. Ingalill har två gula och två svarta labradorer, där Alice och Isak, som föddes i år är valpar till Funny och Sessan.

Det är full fart i köket när Funny, Sessan och lilla Alice leker med varandra. De är väldigt sällskapliga och glada hundar, som gärna vill vara med och umgås.

– De är väldigt mysiga familjehundar. De skäller inte, förutom om någon kommer, och de är lätta att ha att göra med.

För labradorer är det viktigt med motion eftersom det är en matglad ras, som har lätt att lägga på sig. Mental stimulans och lek är något som Ingalill lägger ned mycket tid tillsammans med sina hundar.

– De gillar att springa lösa, apportering och att spåra.

Ingalill jobbar 80 procent samtidigt som hon läser till undersköterska på distans. Uppfödning av hundar är bara en hobby, men det tar mycket tid. Speciellt när det är dags för tikarna att föda.

– Då sover jag inne hos dem för jag måste torka av dem, klippa av navelsträngen och se till så att de äter, säger hon.

Att få sålt valparna har inte varit några problem. Däremot ställer Ingalill vissa krav på köparna.

– Det är viktigt vem man säljer till och jag vill gärna träffa dem personligen. Det var en som ringde från Blekinge, men då kändes det inte rätt så där sa jag nej.

För kullen som föddes i maj har hon dessutom haft en reunion med hundarna och deras ägare, och det blev en lyckad sammankomst.

– Det var bra uppslutning, sex av nio kom, och vi hade utställningsträning.

En labradorvalp kostar runt 12 000 kronor, men för en uppfödare så finns det mycket omkostnader. Tikarna ska ögonlysas och det ska tas blodprover, som kan leda till kejsarsnitt vilket är mycket kostsamt. Utöver det ska valparna till veterinär för att besiktas och registreras i Svenska kennelklubben.

– Om man tänker 12 000 kronor och nio valpar, så blir det mycket pengar, men det kostar ju också. Så det blir inte så mycket över.

Men trots att det tar både tid och energi att driva en kennel, så ger det så mycket mer. Som att få vakna jämte sina hundar och se deras glädje när maten serveras eller när de får leka tillsammans i geggig pöl.