Larmet inkom vid 04.09. Enligt räddningstjänsten så är det en ladugårdsbyggnad som snabbt blev övertänd.

Räddningstjänsten meddelade tidigt att ladugården brann så kraftigt att det inte fanns mycket till hopp för att rädda de 65 korna som fanns inne i byggnaden.

– Branden var fullt utvecklad när vi kom till platsen. Vi var snabbt framme men taket var redan genombrunnet, säger Carl Henriksson som är räddningsledare på plats.

Istället beslutade man att låta byggnaden brinna till grunden för att inte riskera att den spred sig.

– Vi inriktade oss snabbt till att göra en begränsning till andra byggnader som ligger i närheten. Det finns flertalet runtikring och det var inriktningen att vi skulle begränsa branden så att det inte nådde till dem. Det lyckades vi med men ladugårdsbyggnaden var övertänd och den gick inte att rädda, säger Carl Henriksson.

Initialt florerade uppgifter om att över 100 kor skulle ha dött i lågorna, men dessa tillbakavisas av räddningstjänsten. De 65 djur som fanns i byggnaden gick inte att rädda. Medan man lyckades begränsa branden så att den inte spred sig till den angränsande ladugården där 20 kvigor fanns.

Räddningsstyrkor från Ljungby, Alvesta, Växjö, Vislanda, Värnamo, Rydaholm, Bor och Älmhult deltog i räddningsarbetet.

– Vi har haft flertalet brandmän här men i och med att det nu är så pass lugnt så blir det efterbevakning som kommer att starta här strax.

Branden har skett precis vid väg 568 mellan Ljungby och Lagan. Vägen är inte helt avstängd men Räddningstjänsten uppmanar trafikanter att välja andra vägar på grund av branden.

– Det gäller riksettan, vägen mellan Lagan och Ljungby. Det har varit valfritt att köra där men vi har haft Peab uppe som satt upp trafikvisareför att dirigera om trafiken för vi vill inte ha trafik förbi platsen, både för andras säkerhet men även för vårt arbete.

Christer Johansson som äger gården och som bor i boningshuset är chockad. Han vaknade av att eternitplattorna på taket smällde och upptäckte då att ladugården brann.

Ingen människa ska ha skadats i branden. Vad som orsakat branden är ännu oklart.

Strax innan klockan 14 på måndagseftermiddagen hade polisen spärrat av platsen, men det är oklart om de har haft möjlighet att undersöka brandplatsen.

– Det måste ju svalna innan man kan göra en undersökning, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen.