Den italienska Medelhavsön Sardinien har på senare år blivit ett allt mer populärt turistmål för svenskar. Om du har varit där har du säkert slagits av tanken om att det skulle vara roligt att flytta dit?

Nu finns chansen till ett riktigt vrakpris. För bara en euro (cirka tio kronor) styck är ett hundratals stenhus i byn Ollolai mitt på Sardinien till salu. Byn ligger uppe i bergen och det är cirka en timmes resväg till Medelhavets stränder, .

Även om priset på tio kronor knappast är avskräckande så finns det vissa omständigheter som är lite besvärligare...

Husen som säljs har övertagits av kommunen och anledningen till att husen säljs till det extremt låga priset är att byn Ollolai under lång tid har haft vikande befolkningssiffror. På de senaste 50 åren har byns befolkning minskat från 2 250 personer till 1 300 människor. Dessutom föds bara ett fåtal barn varje år.

Ollolais borgmästare Efisio Arbau att han inte kommer att tillåta att byn dör och förvandlas till en spökstad.

Däremot ställer säljaren, i detta fall kommunen där Ollolai ligger, flera andra krav till en möjlig köpare.

De hundratals stenhusen som nu reas ut är helt förfallna. I varje hus finns det omfattande renoveringsbehov som väntas kosta minst 250 000 kronor att åtgärda. Och många som har renoverat hus kan säkert vittna om att de kostnaderna kan bli betydligt högre än vad som först räknades med. Renoveringen måste dessutom göras under tre år. Den som köper ett hus får även lova att inte sälja huset förrän tidigast efter fem år.

Enligt Ollolais borgmästare Efisio Arbau har hittills tre hus sålts. Det har dock kommit många förfrågningar om husen, bland annat från utländska spekulanter.