Idén om ”Women's march” föddes i Washington för att bland annat stå upp för kvinnors och mänskliga rättigheter. Det resulterade i att mängder med kvinnor, och även en del män, demonstrerade runt om i världen på lördagen. I Washingston uppges ett par hundratusen människor ha slutit upp, i Stockholm deltog runt 4 000.

Det har främst handlat om Donald Trumps kvinnosyn och om lagar som republikanerna vill driva igenom som inskränker kvinnors rättigheter, som att inskränka aborträtten. Men även om växthuseffekten och Trumps vetenskapssyn och muren mot Mexico som han säger att han ska bygga, säger Ida Uddbäck, från Rataryd, som gick i marschen i Atlanta.

Ida är doktorandstudent i Köpenhamn men gör just nu sex månader av sitt projekt på Emoryuniversitetet i Atlanta. Hon uttrycker viss oro över Trumps syn på hennes eget forskningsområde.

Jag forskar om vaccin och Trump har uttryckt stöd för antivaccinrörelsen. Får de vind i seglen så kan barnvaccinationer vara i fara, säger Ida, som nu har varit i USA i två veckor.

Marschdagen i Atlanta började med regn och ett rejält oväder. Vilket resulterade i att protesttåget fick skjutas fram en halvtimme. När det väl drog i gång samlades alla deltagare och lyssnade till talare, före själva marschen.

Det var så mycket folk att vi inte såg några talare, och vi hörde knappt talen över allt jubel.

Polisen har uppskattat att det var runt 60 000 personer på plats, berättar Ida.

Det var galet. Stämningen var god och fredlig, alla var glada över att vi var så många. De flesta som var med har varit ledsna och arga över att Trump är deras president, nu tyckte många att det var positivt och inspirerande att veta att man inte är ensam. När man är så många kanske man kan göra förändring, folk kände sig starka tillsammans.

Hur är stämningen i landet nu när Trump blivit president, tycker du?

Jag har ju bara varit här i två veckor. Men jag är på Emory universitet och här röstade de flesta på Hillary Clinton, så jag rör mig runt folk som inte är för Trump. Folk är uppgivna och arga, en del orkar inte prata om det. Vissa menar att de får stå ut i fyra år medan andra är oroliga för att det kan bli dåliga förändringar.

Oavsett hur det blir, hur känns det att ha varit del av något som blev så stort världen över?

Mäktigt, jag är väldigt glad att jag gick. Jag fattade inte hur stort det var mitt under själva marschen, man ser ju inte alla så det var svårt att uppskatta. Men när jag gick hem och läste om det förstod jag hur många det var och hur spritt det var över världen, säger Ida Uddbäck.