Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea-designern Anna har hittat hem till Huskvarna

Efter nästan 35 år som designer på Ikea och ett mycket rörligt liv med uppdrag över hela världen har Anna Efverlund landat hemma i Huskvarna igen. Hon köpte sitt drömhus som hon nu har satt sitt egen högst personliga prägel på. – Man får ju busa lite, eller hur? säger hon när vi storögda går husesyn i villan där Anna har låtit all sin kreativitet blomma ut.

Anna Efverlund, eller ”Huskvarna-Anna” som Ingvar Kamprad brukade kalla henne, tar emot oss i lila snickarbyxor, silvriga sandaler, svart top och till den ett färgsprakande halsband som hon har gjort av glasögonskalmar.

I garderoben hänger ytterligare ett antal snickarbyxor i olika färger och för olika arbetsinsatser. I dag är det städbyxorna. Hon håller nämligen på at städa ut de sista resterna av den spökvandring som hon bjöd in till på halloween. Då var det mycket bus. Svarta katter smygandes i buskagen, fladdermöss, ett skramlande benrangel här och där.

– Det måste få vara lite bus, säger hon igen med ett skratt.

Men nu fortsätter vi vandringen genom detta fantastiska hus högt upp på Norrängen och med en strålande utsikt över Vättern och in över Jönköping.

– Huset som är ritat av arkitekt Karl-Erik Lindell lät glaskonstnären Elis Lundqvist bygga 1959. Mina föräldrar kände familjen och redan när jag nio år gammal kom hit första gången så utropade jag: Här vill jag bo!

Över 50 år senare - 2012 - skulle den drömmen förverkligas. Anna köpte huset och har steg för steg satt sin egen härliga prägel på allt.

Vi beundrar Elis Lundqvists glasfönster vid entrédörren och vandrar sedan alltifrån den typiskt Anna-designade toaletten och badrummet, in i ateljén med egen och släktens konst, uppför en brant trappa till Annas syateljé, in i Ikea-köket och vidare in i vardagsrummet där spännande konst och en Ikeasoffa som Anna har satt sin egen färgsprakande prägel på är det genast iögonfallande.

Lite överallt ser vi Anna Efverlunds egna Ikea-kollektioner. En böljande svart- och vitrandig duk på matsalsbordet med tillhörande tamburininspirerad skål var det sista hon gjorde för Ikea. I fönstret några av hennes föremål med silverkänsla, allt spännande blandat med arvegods och andras designföremål. Att hon kommer från en konstnärssläkt är uppenbart.

Bland alla spännande och djärva färgkombinationer noterar vi att mycket går i gult, rosa, lila och orange.

– Inget brunt, inget beige, säger Anna som både till utseende och framtoning själv framstår som lika färgstark som sin inredning.

Ständigt kreativ

– Jag håller på med förändringar hela tiden. Hittar på lite bus, skapar nytt, vill vara ständigt kreativ, säger hon.

Hennes inställning är att den dag som hon inte har använt till att jobba vidare för att förverkliga ett projekt och nå ett mål, den är förspilld.

Den inställningen i kombination med envishet hade hon säkert nytta av redan när hon kom in på Teknis i Jönköping och trots dyslexi och tidigare dåliga betyg blev ingenjör.

– Dyslexin har gjort att jag istället har använt och utvecklat andra områden i hjärnan.

Efter ett år på Jönköpings borstfabrik kom Anna Efverlund in på Konstindustriskolan i Göteborg, avdelningen industridesign. Därefter har hon gjort det mesta från att designa cyklar i Brasilien till andra jobbuppdrag i Thailand, Kina, Indien med flera platser ute i världen.

Men den fasta punkten har varit Småland och Ikea i Älmhult där hon har bott tillsammans med sonen Oscar.

Kaos i hjärnan

Det blev nästan 35 år på Ikea. Men med det tempo som Anna höll och väl fortfarande håller så blir vi inte direkt förvånade när hon berättar om dagen när hon fullständigt oförberedd gick rakt in i väggen.

– Det var för fyra år sedan. Det bara small till. Det blev totalt kaos i hjärnan Jag hade jobbat stenhårt i alla år, men nu kände jag plötsligt att jag inte kunde dra ett enda streck till. Det kändes nästan omöjligt till och med att bädda sängen. Det var svårt att förstå. Så kul som jag hade haft det hela tiden.

Det hade varit full gas ända fram till smällen, berättar Anna som alltid har velat styra och ställa, men nu fick uppleva frustrationen att inte kunna göra det längre.

– Jag hade blivit fartblind. Hemma hade jag dessutom mina gamla sjuka föräldrar som jag ville hälsa på så ofta som möjligt.

Anna Efverlund sa upp sig från ett älskat jobb och flyttade tillbaka till Huskvarna. Hon är född där, men växte upp i Vättersnäs där hon gick i Sanna skola.

Hon har återhämtat sig helt efter kollapsen och intygar att hon fortfarande har det precis lika roligt som förr och att hon har flera nya projekt på gång. Hon fortsätter att överraska med lek, practical jokes och annat bus. Framför allt är hon lycklig över att vara tillbaka i stan.

–Det känns SÅ skönt att vara hemma igen, Jag nyper mig i armen varje morgon när jag vaknar i glädjen över att vara här igen och få bo i detta hus, säger Huskvarna-Anna.

Designern Anna Efverlund sprakar av idéer. Lägg särskilt märke till det häftiga halsbandet som hon har gjort av glasögonskalmar.

Anna Efverlund har satt sin egen högst personliga prägel på huset i Huskvarna.

Anna Efverlund i full mundering i samband med den berömda karnevalen i Rio. Hon och sonen Oscar dansade i högsta sambaskolan i Rio i år och gick till final.

Anna Efverlund i sitt vardagsrum där konst och spännande ting skapat en alldeles speciell miljö. På väggen ser vi ett porträtt av hennes mamma.

Drömhuset hittade Anna i Huskvarna.

Till och med Annas klädkammare är något alldeles extra.

Här ser vi Anna Efverlunds sista kollektion för Ikea - den zebrarandiga duken med tillhörande tamburininspirerad skål.