För Älmhult är det en viktig match i jakten på att komma över kvalstrecket med två matcher kvar att spela. Laget har bäst målskillnad bland lagen kring strecket och har en poäng upp till Högaborg och två poäng till Åsa.

Medan det för Markaryd redan är klart att laget åker ur division 3, men att motivera spelarna till ett lokalderby ska inte vara några problem, enligt MIF:s tränare Lasse Jacobsson.

Tränarna Simon Sjöfors, Älmhult, och Lasse Jacobsson, Markaryd ger sin syn på det klassiska derbyt.

Vad ska ni trycka på i ert eget spel?

Sjöfors: För vår del gäller det att fortsätta vara kompakta i försvarsspelet, vilket vi varit under större delen av säsongen. Lyckas vi med det kommer det alltid att uppstå chanser framåt, men det gäller att ha tålamod.

Jacobsson: Vi ska försöka göra så gott vi kan och spela som vi har gjort innan, så får vi hoppas att vi får utdelning. Älmhult har legat lite lägre i sitt spel och kontrat med sina snabba spelare och det får vi se upp med.

Vad blir det för matchbild?

Sjöfors: Alltid svårt att spekulera i, eftersom det är en ny match med nya förutsättningar. Markaryd är ju redan ute ur bilden och kan säkert spela avslappnat och verkligen släppa loss. Vi ska försöka hålla oss till samma matchplan som på slutet, det är inga konstigheter med det.

Jacobsson: Svårt att säga. Vi måste hitta en målvakt för annars kommer det att påverka. Felix Roth har dragit korsbandet, André Frank jobbar och Johannes Idström blev utvisad senast, så vi ska försöka hitta en gammal målvakt som vi kan damma av. Vi är ute, men gentemot de andra lagen som kämpar mot Älmhult vill man inte fördärva något.

Hur bedömer du dagsformen?

Sjöfors: Vi hade tre vinster och ett kryss innan plumpen senast mot Höganäs, så höstformen har varit stabil Jag tycker det känns fortsatt bra och vi ser fram emot derbyt med tillförsikt.

Jacobsson: Vi har gjort bra matcher och mot Varberg hade vi 0-0 tills domaren gjorde en felbedömning och visade ut Johannes Idström. Då gjorde de 1-0 på straff och sedan kom 2-0 på övertid efter en offside.

Hur är läget i truppen?

Sjöfors: Vi saknar mittbacken Martin Mårtensson, precis som senast, och han är tyvärr borta resten av säsongen. Han har fått någon form av ryggskott och det är naturligtvis ett jätteminus, jag skulle ljuga om jag sade något annat. Vi är förskonat från avstängningar.

Jacobsson: Det är rätt bra och vi har inga sjukdomar eller avstängningar. Att plocka ut 16-17 spelare är inga större problem, men en målvakt är rätt viktigt att hitta.

Vad tror du om själva inramningen på matchen?

Sjöfors: Vädret ska tydligen bli bra och jag hoppas verkligen folk kommer hit och stöttar oss. Det är inga matcher i div 5 eller div 6 och det är också positivt för vår del, även om många är svårflirtade. Att matchen tv-sänds är bra reklam för föreningen.

Jacobsson: Det blir nog trevligt. Jag var själv där som tränare i tre år mellan 1994-96 då spelade vi i tredjedivisionen och efter kval gick vi upp i tvåan. Då firade de 75-årsjubileum så det är nu man inser hur länge man har hållit på. Det är trevligt med den naturliga kullen med läktaren, så det blir bra inramning när planen ligger som den gör.

Älmhult mot Markaryd på Älmevallen är ett klassiskt möte. Intressant.

Smålänningen är på plats och livesänder division 3-derbyt. För att se sändningen krävs att du är Premium-kund. Här kan du bli Premium-kund. Är du prenumerant och vill aktivera ditt Premium-inlogg kan du göra det här.

Relaterat till artikeln