Minnie Marks har besökt Sverige tidigare. För något år sedan uppträdde hon i Stockholm på Fasching och besökare där menade att hennes framträdande höll på att lyfta hela taket. Nu är hon tillbaka för tio framträdanden på lika många dagar i Kronobergs län och i norra Skåne.

På onsdagskvällen spelar hon på Speakeasy i Älmhult, på fredagen på Perrongen i Markaryd och på söndag på Grand i Ljungby.

Långväga gäst

Det är Musik i Syd som tagit Minnie Marks till Sverige den här gången. Turnén genomförs tillsammans med projektet Musikriket, där kommuner i Kronoberg och Skåne samarbetar för att gemensamt kunna erbjuda sina invånare högklassig musik till ett bra pris på platser dit det annars skulle varit svårt att få artister av den här kalibern. Men gemensamt går det att ordna.

Varje år genomförs 6-7 turnéer av det här slaget i Kronoberg, men Minnie Marks är definitivt en av de mest långväga gästerna - en ung stjärna från Australien. Efter avslutning på den svenska delen av turnén i Ljungby på söndag fortsätter hon direkt till Tyskland och senare till Frankrike.

Dirty Sweet

Minnie Marks är multiinstrumentalist, men det är framför allt hennes gitarrspel som uppmärksammats.

– Hon spelar gitarr på ett sådant sätt som jag aldrig sett någon annan göra, skrev en recensent tidigare.

Minnie Marks har spelat in flera album från 2010 och framåt, till exempel "Mystery Box" och "Vidoo and Honey".

Sångmässigt har hon jämförts med Janis Joplin. Hennes låtar är klart bluesinspirerade, men hon kallar själv sin musik för "Dirty Sweet Rock´n´roll".

Nu är det dags för kronobergarna att känna på äkta australiensisk "Dirty Sweet Rock´n´roll".