Dagens Industri

"Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid att minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre", säger Ikeas vd Torbjörn Lööf i ett pressmeddelande enligt TT.

Ikea bekräftar dödsfallet på sitt . Ingvar Kamprad uppges ha somnat in i sitt hem i Bölsö utanför Liatorp i Älmhults kommun under lördagskvällen.

Det är naturligtvis en sorgesam dag för alla inom Ikea och för alla oss som kände Ingvar. Ingvar var 91 år gammal och på sätt och vis var vi mentalt förberedda på detta, men det första man känner är att man är ledsen, säger Jesper Brodin, Ikeas koncernchef, till TT.

Den nuvarande Ikea-chefen lärde känna Ingvar Kamprad under åren 1999-2002 då han arbetade som Kamprads assistent.

– Jag har många fina minnen, men framför allt att han var en genuin entreprenör, genuin person som levde enkelt och en person som konstant intresserade sig för framtiden och vad som kan bli bättre, säger Jesper Brodin.

Ingvar Kamprad och framgångssagan med Ikea gör honom till en av historiens mest kända svenskar.

"Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal." skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Hovet och kung Carl XVI Gustaf hyllar också Ingvar Kamprad "Som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen. Han var en jordnära person med ett stort engagemang."

Även näringsminister Mikael Damberg (S) har uttalat sig om Kamprads död.

Regeringen reagerar med sorg eftersom det här är en av Sveriges största entreprenörer. Ikea har inrett folkhemmet, säger han till TT och refererar även till att han nyligen besökte Ikea-museet i Älmhult.

Det var en flashback, som att gå in i sitt eget liv vid olika tidsperioder och se alla produkter man haft i hemmet genom åren, säger Mikael Damberg.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hyllar också Ingvar Kamprad. De två fick en särskild relation efter att Bucht under tiden som kommunalråd i Haparanda i början av 2000-talet, efter mycket övertalning, lyckades få Ingvar Kamprad att öppna ett Ikea-varuhus i gränsstaden mellan Sverige och Finland. En etablering som kom att bli mycket viktig för Haparanda och Norrbotten.

Även Svenskt Näringsliv hyllar Ingvar Kamprad. Ordförande Fredrik Persson skriver i ett mejl till TT att Kamprad ”visade vad som är möjligt och inspirerade många andra".

Ingvar Kamprad föddes 1926. Som 17-åring grundade han det möbelföretag som senare skulle bli känt över hela världen: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd – Ikea. Det första Ikea-varuhuset öppnade i Älmhult 1958. I dag finns det 20 Ikea-varuhus i Sverige och totalt 340 varuhus i 28 länder.

Ingvar Kamprad har länge varit den rikaste personen i Sverige och har även räknats som en av de rikaste i världen.

I omkring 30 år bodde Ingvar Kamprad och hans familj i Schweiz, men 2011 gick flytten hem till Småland och trakterna kring Älmhult.