Jag åkte häromdagen in i Växjö, västerifrån, och blev imponerad av vad jag såg. Här har byggts arenor, köpcentrum, kontor och boende. Allt blandat och med en varierande arkitektur. Inne i residensstadens centrum tronar iögonfallande bostäder kring järnvägsområdet och planer på ett spektakulärt kommunhus är sjösatt. Staden vittnar onekligen om expansion och framåtanda, en tro på framtiden som attraherar många, i synnerhet yngre människor men lockar också företagsetableringar.

På vägen tillbaka, kommer jag in i Ljungby norrifrån och möts här av en helt annan vy. Öde, tråkigt, obebyggt. Inget har uppförts sedan ambulansgaraget i mitten av 1980-talet. Det enda som har förändrats är att Favörbyggnaden revs för kanske tiotalet år sedan och att en rondell har anlagts.

Jag blir både arg och ledsen när jag funderar på utvecklingen. Allt för mycket har gjorts fel om det överhuvudtaget har kommit till stånd. Ett exempel är ishallen som förvisso är välbyggd, men ändå saknas det faciliteter som sprinkler med mera för att kunna ha evenemang. Och varför blev det så bråttom 2014? Varför kunde politikerna inte ha lugnat sig en tid och tänkt till beträffande hela området? Tänk om Sunnerbohallen och ishallen kunde byggts som en enhet med gemensamma restauranger, mötesrum, eventuellt enklare övernattsfaciliteter (för träningsläger med mera), vilken attraktion och dragningskraft detta hade varit. Samtidigt hade både bowlingens nu generationslånga problem lösts samtidigt som innebandyn och simmarna hade fått kanonutrymmen.

Jag vet att kommunen började skissa på hela kvarterets utformning för sisådär tio år sedan, men inget har hänt. I stället lägger man idiotiskt stora resurser på tvivelaktiga överföringsledningar och satsar på att bygga mer parkeringsplatser och genomfartsleder i centrum. Ett recept som var modernt under 1950-talet, men är helt ute idag. Utvecklingen kräver ur transportsynpunkt ett helt annat miljötänk, samtidigt som en tät och mysig stadskärna är mer attraktiv än döda torg och racerbanor genom centrum. Att kommunen inte (enligt Magnus Gunnarsson) behöver något skönhetsråd är obegripligt. Dagens resultat talar för sig!

Det är hög tid att tänka om och göra rätt, annars är det kanske som inom miljön, redan för sent?

cj roubert