Platsen för onsdagsförmiddagens körning var Delary Gokarts anläggning i Delary Industripark. På eftermiddagen skulle man sedan fortsätta mot Älmhult och Ikea för att äta middag och handla.

– Vi har en integrationsdag idag. Det är PRO samorganisationen (Markaryd, Traryd och Strömsnäsbruk) som har sökt pengar hos Markaryds kommun för att göra denna dagen, berättar Maria Lavin från ABF i Markaryd som också skulle köra gokart.

15 till 20 elever på SFI (Svenska för invandrare) och ett antal från PRO deltog. Maria Lavin var den som samordnade dagen.

– Det kommer att bli tävling, final och alla är jättepositiva och glada åt att köra och det är många som aldrig har kört, säger hon.

Första gången

En av SFI-eleverna var Maissa Dabbas. Hon hade fått på sig utrustningen vid halvtiotiden.

– Lite, säger Maissa Dabbas.

– Nej, det är första gången, säger hon och gör tummen upp strax innan hon ska bege sig till banan.

Och Maissa dabbas blev säkert en upplevelse rikare.

Maria Lavin berättar att bussturen till Delary var det ett gyllene tillfälle för pensionärerna och SFI-eleverna att prata med varandra och lära känna varandra lite mer.

- Det var väldigt uppskattat. Många har längtat efter att få prata svenska, säger Maria Lavin.

Representanter för Markaryds kommun, som också var med på integrationsdagen, var Alaa Aldeen Almakmal och Micha Johansson.

Vid banan skulle alla förare först skriva sina namn, delas in i grupper, och se en film som handlade om de regler som gäller vid körning. Olika flaggors betydelse var till exempel viktigt att inhämta innan start.

Kör man osportsligt, har blivit varnad en gång men fortsätter med samma beteende, då kan saker och ting hända om en svart flagga kommer upp.

– Ni får då stiga av bilen och skämmas tills de andra är klara, förklarades det på Delary Gokart.

Men förarna verkade att hålla sig till reglerna, åtminstone vad Smålänningen kunde bedöma. Instruktionerna före körningen gavs både på svenska och arabiska. Kaffe och te och frallor fanns medan de väntade på sin tur att ge sig ut på ett race.