– Jag är överlycklig, nu kan vi rädda fler katter. Det här var nog inte vad tjuven hade tänkt sig, säger Christina Kikki Nylander, ansvarig för Smålandskatten.

Smålänningen kunde på tisdagen berätta att någon

Smålandskatten är en ideell förening som hjälper hemlösa katter i nöd och som lever på pengar och annat som folk skänker.

Folk brukar lägga mängder med godis, leksaker, sand, mat och pengar i kuvert åt katterna i tunnan.

Men för några dagar sedan var den tom för första gången. Tjuven hade lämnat en lapp med följande meddelande:

"Aldrig hört så jävla dumt, skänka pengar till en katt. Behöver lika lite pengar som tiggarejävelen som sitter utanför med en ny mobil".

Christina Kikki Nylander i Berghem är ansvarig för Smålandskatten.

När hon såg lappen och att gåvotunnan på Citygross var tom blev hon rasande.

– Nu är jag riktigt förbannad, skriver Christina Kikki Nylander på Smålandskattens sida på Facebook.

– Vad är det för sjuk människa som tömmer/stjäl mat mm som vänliga godhjärtade människor lägger i vår Gåvotunna på City Gross i Ljungby! Och dessutom lämnar oss detta trevliga anonyma meddelande. Hur kan man bara sjunka såååå lågt!!??

Detta är polisanmält som snatteri av okänt gods, enligt polisen.

Smålänningen skrev en artikel om stölden och den spreds snabbt på nätet och har fått ett stort genomslag.

Nu har bland annat TT, Kvällsposten, Sveriges Radio och Sveriges Television också rapporterat om händelsen.

Resultatet har inte låtit vänta på sig, pengarna rullar in till Smålandskattens konto från kattvänner i hela Sverige.

– På ett dygn har vi fått in 10 000 kronor, det är jackpott, och folk fortsätter att swisha pengar till oss och sätta in pengar på vårt konto. Många som har läst om stölden i vår gåvotunna är förbannade. En kille i Skåne skickade 1 000 kronor till oss för att han var så arg, berättar Christina Kikki Nylander.

– Jag får mejl, samtal och meddelande hela tiden, jag är överväldigad och lite chockad över hur snälla alla är. Så här mycket pengar har vi inte fått in mer än vid två tillfällen förut. Det brukar ta tre månader att få in och omsätta 10 000 kronor.

Pengarna som folk nu skänker är oerhört viktiga bidrag till Smålandskattens verksamhet, påpekar Christina Kikki Nylander.

– Det här betyder att vi kan rädda fler katter och att vi kan betala av en massa räkningar som har legat och väntat. Jag blir så varm om hjärtat när jag tänker på det. Pengarna går ju till veterinärkostnader, mediciner och specialmat till katterna, förklarar hon.

– Det är många honkatter som ska föda i vår. Vi har till exempel en mager ettårig honkatt nu som ska ha ungar, tack vare de här pengarna kan vi skicka henne till veterinären om hon måste snittas.

Smålandskattens gåvotunna står kvar på samma plats i förbutiken på Citygross vid Ljungbystopp.

En nyhet blir att Smålandskatten ska ha en insamlingsbössa i förbutiken. Den ska sättas upp i slutet av veckan.

– Vi vill att man lägger mat, kattsand och leksaker i tunnan, en del har lagt pengar i kuvert i den och det är inte så bra kanske. Därför ska vi ha en fastkedjad insamlingsbössa där man kan skänka pengar till Smålandskatten, säger Christina Kikki Nylander.

– Men jag skulle verkligen vilja veta vem det var som stal från vår gåvotunna och lämnade meddelandet. Jag skulle vilja prata med den personen om vad vi gör och varför vi gör det. Man kan nog säga att det här blev tvärtom vad den personen tänkt att det skulle bli.