Och nu är tiden inne. Om några veckor hoppas Bernt come back som rallyförare vid Silverratten i Älmhult.

Bernt, som sedan 2000 bor i Ryssby, har många gånger funderat på att åter köra rally, men det var först efter cancerbeskedet som han definitivt bestämde sig.

– Jag var tvungen att ha något att skingra tankarna med. Den gamla drömmen om att köra rally kom tillbaka.

– Jag har inte fått någon mentalkrasch under behandlingstiden. Bilen och tankarna på rallykörning har gett mig något att se fram emot. Vissa dagar har jag inte förrän på kvällen kommit att tänka på att jag har cancer.

Bernt Holgersson är uppvuxen i Asa, och tävlade på 70–80-talet i rally för Sävsjö MK.

Han drev själv en stor rörelse inom buss- och taxibranschen, Lammhults Taxi & Buss, och företaget tog så mycket tid att han lade av med rallykörning.

Men runt sekelskiftet tog livet en ny vändning. Han träffade Hillevi, som han nu är gift med, och flyttade till Ryssby. Han började jobba på Strålfors och senare startade han Zooma Hem & Antikt.

– Många gånger har jag funderat på – och kompisar har sagt till mig – att jag borde börja köra rally igen, berättar Bernt.

Det har varit nära, men det har aldrig blivit av. Zooma Hem & Antik tog allt mer tid, och han jobbade lite mindre på Strålfors för att få tiden med Zooma att räcka till.

– För ett par år sedan fick vi besked på att vi inte fick ha kvar arrendet i Scoutstugan för Zooma. Vi hade så otroligt mycket grejer, så jag och Hillevi slet enormt i sju månader med att packa och flytta till våra nuvarande lokaler.

Nu är vi framme vid 2016, för drygt ett år sedan.

Jag kände att jag blev flåsig ibland och jag började få ont mellan skuldrorna och i ryggen. Jag trodde att jag var överansträngd av allt bärande.

En läkartid bokades för att kanske få en remiss till sjukgymnast eller kiropraktor.

Prover togs, och så en dag fick Bernt beskedet.

Du har cancer, sa läkaren i telefon.

Jag hade lämnat PSA-prov, där man helst inte skall ha ett värde över 3. Jag hade 425. Läkarna trodde inte det var möjligt att en person med så högt värde kunde komma och gå till mottagningen själv.

Det visade sig också att prostatacancern hade spridit sig. Det fanns metastaser i bäckenet, höftleden, ryggen och lungorna.

Omedelbart sattes behandling in; strålning och cellgifter.

Det var då Bernt bestämde sig för att köra rally igen - för att skingra tankarna.

Jag fick tips om att det fanns en Opel Ascona till salu i Älmhult. Jag köpte den och har fått hjälp av en god vän att göra den i ordning för att kunna tävla.

Strålningar och tunga cellgiftsbehandlingar - och förmodligen tankarna på på rallysporten - har gett resultat.

– Metastaserna är borta. Prostatacancerna kan man inte bota, men den kan hållas i schack med bromsmediciner så jag mår riktigt bra nu. Mitt PSA-värde är nu nere i 2.

Jag håller mig i gång och går några kilometer varje dag. Tidigare tyckte jag att en timmes promenad var förspilld tid. Nu tycker jag det är förlorad tid om jag inte får gå 2-3 kilometer varje dag.

Dessutom fick Bernt för någon vecka sedan till baka sin rallylicens, så nu är det fritt fram att köra rally.

– Jag var A-förare i sju år, men nu börjar jag med C-licens.

Bernts come back – efter mer än 30 års bortavaro – sker troligen den 22 april på Silverratten i Älmhult - en tävling där han en gång i tiden gjorde en framlänges kullerbytta med sin bil.

– Mitt stora mål är Midsommardansen i Ljungby den 13 maj, säger Bernt.

Ytterligare några tävlingar kan det bli i år.

– Jag har sökt lite medel från Cancerstiftelsen - och i motprestation har jag lovat dela med mig av mina erfarenheter till sköterskor och läkare. Jag har ju inte haft någon mental krasch, det kan nog ha att göra med att jag med rallyplanerna lyckades skingra tankarna.

Om en månad varvar Bernt upp de omkring 200 hästkrafterna i sin Opel Ascona och står förhoppningsvis på startlinjen på Silverratten.

– Men naturligtvis skall jag känna mig helt frisk för att köra. Jag kommer inte att riskera något.