Inför helgens julskyltning lyser stjärnorna nu över gatan genom Hestra. Men som Värnamo Nyheter har berättat tidigare såg det ett tag ut som att den här sortens julmys skulle försvinna från flera av kommunens orter.

Tillsammans med sina motsvarigheter i Smålandsstenar lyckades de ansvariga för dekorationerna i Hestra få dispens från Trafikverket och med bistånd från Gislaveds kommun har man nu alltså fått upp pyntet. Till glädje för många.

– Vi har fått mycket respons från ortsborna. Det är roligt att höra, säger Bengt Palmquist från samhällsföreningen.

Björn Westlund, som har varit med och satt upp belysningen i många år, tycker att den gör en hel del för julmyset.

– Det blir lite mer stämningsfullt, säger han.

Jan Kronvall, som också är en av de ideella krafterna, påpekar att det även är viktigt för Hestra som turistmål.

– Som skidort med turister på vintern är det här också en aspekt.

Efter att tidningen hade berättat om att juldekorationerna var i fara plockades nyheten upp av flera andra medier och spreds även på sociala medier. Även utanför landet fick nyheten spridning och blev även förvanskad till att handla om att Sverige skulle förbjuda juldekorationer för att inte stöta sig med muslimska flyktingar - något som inte alls stämmer.

Detta togs sedan upp av tidningen Metros , som använde det som exempel för att visa hur viktigt det är med källkritik på nätet.

I Hestra samhällsförening är man lite fascinerade över vilket genomslag nyheten från orten fick.

– Man ser ju hur chanslös man är när något börjar spridas. Det hjälper ju inte att dementera det, säger Bengt Palmquist.

Dispensen från Trafikverket gäller för denna och nästa säsong, men i Hestra hoppas man kunna fortsätta sprida ljus i vintermörkret även efter det. Bengt Palmquist hoppas att någon tar tag i frågan på riksnivå.

– Det rör ju hela landet.