6 augusti släpper livräddningssällskapet juli månads siffror för drunkningar i landet. Det lutar åt cirka trettio personer.

Preliminärt skulle då nittio ha drunknat hittills i år, vilket är lika många som hela förra året.

Karin Brand är generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet och menar att badsommaren fått fler än någonsin att söka sig till sjön.

– Badolyckorna har ökat mycket i juli.

Även om det syns en lite ökning av antalet kvinnor så är det mest män och pojkar som drunknar.

– I alla sorters olyckor är det män som sticker ut. De överskattar sin styrka och har inte samma säkerhetstänk som kvinnor. Det är dags för dem att inse sin begränsning, säger Karin Brand.

Många saknar också simtekniken man lärde som barn i simskolan.

Simma utmed stranden, ha flytväst i båt och håll uppsikt över barnen, tipsar hon.

– Jag förstår att man är på stranden för att koppla av men det kan räcka med att titta bort ett ögonblick för att ett barn ska drunkna. Det kan bli det sista ögonblicket du ser ditt barn.

”Plaska vid stranden” är inte så säkert som det låter.

– Turas om med andra vuxna att ha uppsikt över barnen. Gör ett schema och koppla av på ett smart sätt, uppmanar Karin Brand.

I Jönköpings län har tre personer drunknat hittills i år och två av dem i juli. Den tredje var en man som drunknade i en sjö vid Eksjö 8 juni.

Förra året var det ingen som drunknade i juli. Det var också en rätt dålig badsommar.

Sedan 2007 har 1-3 personer drunknat i länet årligen, men särskilt 2016 sticker ut rejält då hela åtta personer miste livet på grund av drunkning i Jönköpings län.

Relaterat till artikeln