När Markaryds IF hade 60 killar på konstgräsplanen på onsdagsförmiddagen, så hade de samtidigt besök av huvuddomaren Kristoffer Karlsson. Känd från fotbollsmatcher som visas på tv, men med sitt ursprung i Bjärnum ett stenkast från Markaryd.

Han tyckte det var riktigt roligt att återvända till planen vid Sparbankshallen.

– Här har jag spelat många gånger, berättade han innan det var dags att samla killarna i fotbollsskolan för genomgång.

Killarna mellan 8 och 12 år, hade då spelat och gjort övningar i en timme i högsommarvärmen. Men orken verkade inte tryta.

– Det är roligt med fotbollsskola för det är roligt att spela fotboll, sa Carl Hansson, 8 år.

Kristoffer tycker att det behövs stöd åt ungdomar som vill börja döma matcher, eftersom det kommenteras negativt en hel del från läktaren.

– Att vi domare kommer ut och visar oss och berättar, är ett sätt att stötta så att fler vågar ta klivet och börja döma.

Kristoffer tycker det är viktigt att man tycker det är roligt att döma. Ingen ska bli tvingad till att vara domare om man hellre vill spela.

– Men det är väldigt lärorikt ur ledarskapsaspekten. Du lär dig att hantera en grupp och att få dem att lyssna. Det är också fostrande eftersom man jobbar med regler.

Varken Kristoffer eller någon annan domare undgår att få tråkiga kommentarer från publik och även från spelare.

– Det är ett samhällsproblem och ett vuxenproblem. Det är inte de unga domarna som ska behöva ta i det där. Själv har jag blivit luttrad. När jag dömer så är jag så inne i spelet att jag inte längre hör vad som sägs från sidan av planen.

Samtidigt tycker Kristoffer att det måste få höras kommentarer.

– Utan passion och känslor är det inte fotboll. Men man ska inte gå över gränsen. Kommentarerna ska komma vid rätt tidpunkt och rätt ålder. Det är tråkigt att barn inte ska kunna testa sina vingar som domare, utan att någon vuxen ska lägga sig i på ett negativt sätt.