Annons
Vidare till smalanningen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos vid Trump-protester i Washington

Artikel 2 av 2
USA-valet 2020
Visa alla artiklar

Kongressförfarandet för att bekräfta Joe Biden som valvinnare har avbrutits sedan demonstranter tagit sig in i kongressen, rapporterar amerikanska medier. Flera byggnader i närheten har evakuerats av polisen.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid.

En stor grupp demonstranter har tagit sig förbi polisens barrikader utanför den amerikanska kongressen. Efter att flera demonstranter också tagit sig in i kongressbyggnaden avbröts förfarandet för att bekräfta Joe Biden som president, och vicepresident Mike Pence har eskorterats bort från kammaren.

Flera kontorsbyggnader runt om kongressen har evakuerats sedan demonstranter försökt ta sig in i byggnaderna.

På den avgående presidentens uppmaning har tiotusentals demonstranter samlats för att protestera mot dagens ärende i kongressen — att bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet. I ett tal till demonstranterna under dagen sa Donald Trump att han själv vunnit valet överlägset.

– Vi kommer aldrig ge upp, slår han fast.

Trump fortsatte hävda att presidentvalet "stulits" av Demokraterna. Han sade också att han aldrig kommer medge att han förlorat valet.

Trump uppmanade i talet vicepresidenten Mike Pence att i senare under dagen i kongressen inte bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet — en roll som tillfaller vicepresidenten. Trump kallar de republikaner i kongressen som avser godkänna Biden för "svaga".

Sedan förfarandet under eftermiddagen fortgått som förväntat gick presidenten till attack mot vicepresidenten på Twitter.

"Mike Pence hade inte modet att göra det som borde ha gjorts för att skydda vårt land och vår konstitution.", skriver Donald Trump.

Nästan fyratusen poliser och trehundra medlemmar i nationalgardet har satts i tjänst för att hålla ordning i huvudstaden på de tiotusentals demonstranter som tagit sig till huvudstaden från hela landet.

– Min överbefälhavare har kallat och min Herre och frälsare har sagt åt mig att komma, säger Debbie Lusk, som rest till Washington från Seattle, till nyhetsbyrån AFP.

– Antingen tar vi tillbaka vårt land eller så finns det inte länge, fortsätter hon.

Enligt amerikanska medier har flera av de väntade demonstranterna på internetforum eggat varandra att ta med vapen.

The Washington Post skriver att den lokala polisen ska fokusera sitt arbete på att gripa alla som är olagligt beväpnade — staden har några av USA:s hårdaste vapenlagar och det är olagligt att bära vapen offentligt — medan nationalgardet ska försöka kontrollera folkmassorna.

(TT)