Kjell och Elin bor på landet och trots sina 81 år så jobbar Kjell dagligen i skogen. Han tar sig dit han ska i den bil som han år 1965 köpte ny på Motorcentralen i Ljungby. Priset var 13 300 kronor, men med rabatten på 550 kronor så betalade Kjell 12 750 kronor kontant för sin mörkblå Volvo PV 544 med korg för koffert och med en 75-hästars motor.

– Jag har den som bruksbil och tar den till skogen varje dag, den har gått nästan 60 000 mil och de på däckfirman som la på nya dubbdäck på den nu tyckte att det var häftigt att göra det på en så gammal bil. Den är nybesiktigad också så nu går den två år till.

Kjell visar märket på sidodörren som visar att den är såld till just honom av Motorcentralen i Ljungby. På en rad står det: Bilens hemort, följt av Lidhult. Kjell får frågan om det inte kan vara svårt att få tag i delar till bilen om någonting går sönder.

– Nej, allt finns att köpa nytt, jag har nyss satt dit nya bromstrummor och ny länkarm och med en bror som varit bilmekaniker i hela sitt liv som hjälper mig så har inte det varit några problem, men motorn är original.

Kjell och Elin berättar att bilen har tagit familjen på många utflykter ute i landet.

– Vi möblerade om lite för att alla skulle få plats. Vi brukade åka en vecka till Kastlösa på Öland under semestern. Vi var ju sex personer och jag minns särskilt när tvillingarna satt i barnstolar. Framsätet togs upp av den ena barnstolen, så monterade vi bort ryggstödet och den andra var i baksätet. Jag och de andra barnen hade resten av utrymmet. Vi la en kudde på kardanaxeln och så turades vi om med att sitta på den, berättar Elin.

Hon berättar också att hon vid varje resa hade en ny barnbok som de läste ur, det var viktigt. En resa till Öland kunde ta en hel dag då det stannade många gånger på vägen för att fika lite. Men det är väl som det sägs, att det är resan mot målet som är det mest värdefulla.

En liten extra detalj finns det på just Kjell och Elins PV och det är den specialgjorda cykelhållaren bak på bilen. Men den har också fungerat som hållare när barnvagnen har följt med familjen dit de varit på väg.

Kjell och Elin sätter sig i bilen, på golvet står Kjells väska med termosen i, han är snart på väg ut till sin skog igen. Bilen kan nog vägen dit själv. Och kanske den känner på sig då det är dags för lunch också, för varje dag klockan 12 så väntar det lunch i Elins kök.

Liksom den hållbara och trofasta bilen är Kjell och Elin otroligt pigga pensionär och det vill man ju gärna få ett recept på hur de kan hålla sig i gång som de gör.

– Åh, det är Elins förtjänst, hon lagar så fantastiskt god mat, säger Kjell och de bådas blickar möts i ett kärleksfullt och samspelt ögonkast.