Etikettdoktorn Mats Danielsson har en fråga som alltid återkommer när det gäller klädsel på begravning.

Nummer ett är absolut vilken slips ska mannen ha. Med andra ord är jag närmast anhörig eller inte. Nummer två är när man skriver ljus klädsel, då skapar det osäkerhet därför att det finns människor som inte kan tänka sig att gå på en begravning i ljus klädsel, säger han.

Om det inte finns någon klädkod angiven så är det mörka kläder som gäller. Barn kan ha sina fina kläder på, gärna diskreta. Mats tycker att det är onödigt att köpa nya kläder till barn bara för en begravning, de växer så snabbt ur dem.

Kvinnan väljer en mörk klänning eller kjol under knät. Vit blus eller mörk kavaj. Mannen väljer en mörkare kostym, svart eller mörkt mörkt grå. Du ska absolut inte pynta dig i de mest eleganta ringar och armband eller halsband. Det går hela tiden ut på en diskret klädsel där man inte framhäver något som är festbetonat.

Varför är det så viktigt vad man har på sig på en begravning?

Hela poängen i det här bygger på en respekt för familjen och de närmast sörjande. Sorg är ju förknippat med mörkt.

Det värsta felet någon kan göra när det gäller kläder på begravning är enligt Mats Danielsson just att inte visa respekt för de anhöriga genom att strunta i den önskade klädseln.

Muslimsk begravning:

Islamsk sed har inte mörka färger. Ibland kan man se hela färgskalan. Ta av skorna när du går in i moskén. Kvinnor bör täcka huvudet.

Judisk begravning:

Inte samma tradition med mörka kläder.

Mannen har täckt huvud.

Ingen vit eller svart slips behövs.

Katolsk begravning:

Svart diskret klädsel är vanligast.

Det är vanligt att kvinnor bär hatt.

Hinduisk begravning:

Enkel och diskret klädsel.

Traditionell hinduisk klädsel är vit men ljusa färger går också bra.