Den 12 oktober gick den ene delägaren av Suriyothai i Ljungby, Jimmy Årebjer, ut i Smålänningen och

Det hade nämligen löst sig mellan fastighetsägaren och restaurangen i försäkringsfrågan efter branden den 25 juli.

Den nya ventilationen skulle gå på fastighetsägarens försäkringsbolag och köket och serveringsdelen i restaurangen skulle gå på Suriyothais försäkringsbolag, berättade Jimmy Årebjer.

Tanken var alltså att Suriyothai Restauarang på Kungsgatan skulle ha öppnat i förra veckan, enligt Jimmy Årebjer. Men kanske var det lite förhastat, för så blev det inte.

– Nej, vi hann inte bli färdiga förra veckan. Hantverkarrna blev inte klara, säger My Phermaprakhon, den andre delägaren av Suriyothai.

– Men nu är hantverkarna helt klara. Nu är allt klart i restaurangen, köket, serveringsdelen och med ventilationen. Så vi öppnar nu på fredag klockan 11 med lunchbuffé, lovar hon.

– Jadå, på fredag öppnar vi igen, säger My Phermaprakhon och skrattar.

– Åh, det känns jättebra att vi öppnar igen. Vi har saknat våra stamgäster och vi har sett att de har skrivit på vår Facebook, de har undrat när vi ska öppna, berättar My Phermaprakhon.

– Vi ber om ursäkt för att det har tagit så lång tid att bli klar, men nu öppnar vi igen och vi hälsar alla våra glada gäster välkomna. Första veckan ska vi ha sänkt pris till 70 kronor på vår lunchbuffé.

Det är nästan exakt tre månader sedan Suriyothai hade öppet senast,

Branden spred sig upp i fläktsystemet som ligger utanpå husfasaden på baksidan till fastigheten. Räddningstjänsten lyckades släcka branden snabbt.

Man blev sedan tvungen att sanera köket och serveringsdelen i restaurangen på grund av rökskadorna. Dessutom var man tvungen att byta ut hela ventilationsanläggningen.

Orsaken till att det drog ut på tiden

Men det löste sig för ett par veckor sedan, som sagt.